На пазара вече има всякакви терапии, заздравители, масла и всякакви подхранващи продукти за нокти. Но, както и много други, те също имат своя домашен еквивалент. И той е много по-евтин, но не и по-малко ефикасен. 

Най-простата рецепта за заздравител за нокти включва само една купичка вода и 25 грама желатин. 

Слагаме желатина в купичката и кипваме 200-300 мл вода. След това я изливаме върху него и разбъркваме добре. Изчакваме да изстине, за да не ни изгори кожата. Потапяме пръстите си, като е важно целите нокти да бъдат в течността.

Снимка 331860

Източник: iStock

Стоим така пет минути, след което изплакваме с топла вода. Тази процедура се повтаря поне два пъти седмично, като сместа може да се пази в хладилник и да се претопля до два месеца.

Ако искаме не само здрави, но и по-дълги и бързорастящи нокти, то тогава има още една домашна рецепта. Този път прави смес от лимонов сок и две-три скилидки чесън, нарязани на дребно. Поставя се в купичка, с която потапяме ноктите.

Лимоновият сок е пълен с антиоксиданти, които стимулират растежа. Чесънът пък е богат на селен. А именно неговият недостиг в организма прави ноктите ни слаби и чупливи, пише Pinterest.

Терапиите с масла също вършат чудеса с ноктите. Най-добре е да се спрем на бадемово и арганово.