В напрегнатото ежедневие често се случва да потърсим убежище в мобилния телефон или таблета, където ни очаква толкова интересна информация, игри и забавни клипчета. Но замисляме ли се как това би повлияло на отношенията ни с най-близките ни хора?

Според ново изследване, родителите, които прекарват продължително време пред телевизора или мобилния си телефон, когато трябва да обърнат внимание на децата си, влошават отношенията си с тях.

Учените дори са въвели термин за случаите, в които дигиталните устройства ежедневно прекъсват комуникацията ни лице в лице с някого - техноференция.

В изследването са взели участие 172 двойки родители (или общо 337 души), които имат дете на пет или по-малко години. Въпросът към тях е бил колко често всеки ден различни устройства прекъсват общуването им с децата.

Родителите трябвало да оценят и два типа поведение на децата: интернализирано, т.е. колко често се сърдят или чувствата им се нараняват лесно, и екстернализирано, т.е. колко се гневят или колко лесно се ядосват.

Учените взели под внимание и нивата на стрес и депресия при самите родители, както и доколко те смятат, че получават подкрепа от партньора си.

Снимка 361998

Източник: iStock

В почти всички случаи в комуникацията между родителите и децата били намесени дигитални устройства, към които родителите прибягват, за да "се спасят" от трудното поведение на детето.

Това, от своя страна, води до засилена негативна реакция от негова страна - то започва да се гневи и все по-усилено и агресивно да търси вниманието на родителите си, които пък все по-усилено се взират в екрана, за да избягат. Образува се порочен кръг и в дългосрочен план отношенията се влошават.