Навсякъде виждаме деца, които още на годинка знаят как да боравят със смартфона. Израстват с устройството в ръце, гледат клипове, играят игри, прекарват часове наред с поглед, забит в екрана.

С лека ръка можем да заключим, че всички правят така и някак не ни изглежда толкова притеснително, колкото всъщност е.

И тук, както и при повече аспекти в отглеждането на едно дете, всичко зависи най-вече от родителите. Ето няколко конкретни стъпки, които да предприемем, за да не стигне връзката на хлапето със смартфона до зависимост.

Пример

Няма да спрем да повтаряме, че личният пример, който даваме на децата си, е най-добрият начин да ги научим на нещата от живота. Ако детето ни гледа как цяла вечер сме забили поглед в телефона и не обръщаме внимание на околния свят, можем да се сърдим единствено на себе си, че и то прави същото.

Затова трябва да налагаме правила не само на детето, но и на себе си. Без телефони, когато сме със семейството. 

Снимка 383383

Източник: iStock

Време и място

Децата трябва да свързват определени места от дома и определени периоди от деня с конкретни действия. И забрани. На самата в кухнята се яде - без телефони. В спалнята се спи без да се играе на смартфона. Можем да му позволяваме за час, докато ние гледаме телевизия в хола например.

Последствия

Нарушаването на споменатите горе правила за употреба на смартфон трябва да се приема като сериозно провинение. И за него си трябва наказание. Разбира се, не сме фенове на остарялата практика за стоене до стената с вдигнати ръце, но е идейно използването на смартфона в неправилния момент да се наказва с неизползването му тогава, когато е разрешено.

Награда 

Добра идея е и да превърнем времето с телефона или таблета в ръка с време, за което детето трябва да се потруди. За оправеното сутрин легло например печели 10 минути. Ако ни помогнем да подредим масата вечерта - още 10. 

Снимка 383679

Източник: iStock

Обяснение и контрол

Със скандали и един голи забрани не става. Трябва да обясним на детето още в най-ранна възраст какви капани и опасности го очакват в интернет пространството. Трябва и да се интересуваме какви точно ги върши на телефона. За целта можем да инсталираме софтуер за родителски контрол.

Колкото повече се говори по темата в семейството, толкова повече детето ще е наясно, че телефоните наистина могат да бъдат проблем, а не просто мода.

Почивки

Времето, прекарани пред телефона, трябва да се компенсира с разходки навън. За един час игри с джаджата - поне 15 минути на чист въздух.

Безсънието вече е проблем и на децата

Проблем ли е вече безсънието и за децата

Каква е основателната причина

Трябва да покажем на детето всички онези забавления, с които ние сме запълвали детството си без телефони и таблети и да насочим съзнателния му избор именно към тези занимания. За по-добър ефект трябва цялото семейство да е въвлечено, пише Huffington Post.