Повечето от нас - в един или друг момент, сме страдали от смущения на съня. Трудно заспиване, будене посред нощ, недостатъчно дълбок сън, с който да си отпочинем. 

Свикнали сме безсънието да се счита за проблем на възрастните, особено на тези, които живеят под стрес или са се отдали на кариерата си. Но данните от последни изследвания показват, че все повече деца и тийнейджъри също имат проблеми със съня. А последствията от тях не са никак приятни.

Тук е моментът да кажем, че и на нас ни се е случвало да спим по чиновете, когато часовете започват в седем и нещо. Но ако тогава просто сме били преуморени от училище, уроци и тичане пред блока, сега виновниците са други - телефонът, таблетът, лаптопът, телевизорът.

Снимка 381679

Източник: iStock

Дигиталните устройства, с които хлапетата често запълват часовете преди лягане, изяждат така необходимата порция сън. А за тях той не е между шест и осем часа, а с няколко повече - в зависимост от възрастта.

Но децата или са заети с поредното ниво на играта, или са толкова превъзбудени, че не могат да затворят очи и да се унесат. И след поредната безсънна нощ стават раздразнителни, агресивни, с проблемно поведение и дори склонни към самонараняване.

Снимка 381685

Източник: iStock

Вероятността тийнейджърите, които не спят между осем и десет часа, да направят опит за самоубийство е три пъти по-честа.

Многото време, прекарано пред екрана, повлиява и на когнитивните способности на децата. Повече от два часа на ден с телефон или таблет в ръка се превръща в рисков фактор не само за съня. Нарушава се и балансът между съня, училището и физическата активност, пише Business Insider.

Как да се преборим с хроничното безсъние

Как да се преборим с хроничното безсъние

Няколко съвета за справяне с този проблем

И тук отново решаващо е отношението на родителите. Необходимо е регулиране не само на времето с дигитално устройство в ръка, но и контрол върху съня. Лягане в един и същи час, който може да осигури необходимото време почивка. И по-малко компромиси, защото са за сметка на здравето на децата.