На фона на все по-намаляващите ледници ставаме свидетели на още едно печално намаляване - на дъждовните гори на Амазонка. А начинът да го разберем е с видео на едно от най-отдалечените и до момента останало изолирано племе в бразилския щат Мараняо. Членове на племето Ава бяха заснети от неправителствената организация Midia India.

Краткото видео показва човек от Ава, който открива мачете, захвърлено в гората, изследва го и, след като разбира, че е наблюдаван, се скрива сред дърветата. Ножът мачете е свидетелство за това докъде стигат законните и незаконни сечи в горите на Амазонка, "облагодетелствани" от промените в законите, направени от настоящия бразилски президент Жаир Болсонаро.

Откакто е на власт от 2018 г., Болсонаро премахна линията, която обозначава защитените земи, в които има индиански племена, и прехвърли грижата за тях на Министерството на земеделието. Обяви, че може и да закрие Министерството на екологията, както и че Бразилия може да се оттегли от Парижкото споразумение, касаещо промените в климата.

Амазонската гора, 60% от която се намира в Бразилия, е най-големият "преработвател" на въглеродни емисии на планетата. Тя обаче се унищожава с главоломни темпове - територия с големината на футболно игрище изчезва на всяка минута. За това са отговорни легалните и нелегални изсичания, както и минната дейност в района.