Порно съдържанието е отговорно за 30% от всичкия интернет трафик, който генерираме в световен мащаб.

Това наистина е стряскаща статистика, която неизменно ни кара да се запитаме за ефекта на филмите за възрастни върху психологическото и физическото здраве на стотиците милиони зрители. Много от тях твърдят, че това е просто безобиден навик, който няма осезаеми последствия, но дали това е така?

Порното препрограмира мозъка

Порното е един от най-силните механизми за препрограмиране на сигналите в мозъка, който е в състояние да измени дори импулсите ни за истински сексуален контакт с други хора.

Докато гледаме порно, мозъкът ни освобождава огромни количества от същите химикали, които произвежда по време на секс, без да се налага да ходите на срещи, да инвестирате време и енергия във взаимоотношения с друг човек и... без да е нужно да ставате от стола си.

Снимка 331298

Източник: iStock

Това може да накара организма да приема гледането на порно като заместител на реалните сексуални взаимоотношения.

Порното е вид дрога

Точно заради този си ефект върху мозъка, гледането на порно може много лесно да се превърне в зависимост, не по-различна от тази към някои видове дрога.

След като организмът привикне да се снабдява с "щастливи" химикали по този начин, зависимостта вече е налице на клетъчно ниво, и става все по-трудно да бъде спряна.

Променят се сексуалните възприятия

Тъй като мозъкът развива толерантност към вида порно, който гледате обикновено, той започва да търси нови начини да постигне същото удовлетворение. Това често кара гледащия да се обърне към по-екстремни, извратени и стимулиращи категории от филмите за възрастни.

Снимка 331299

Източник: iStock

Заради специфичното си влияние в мозъка, порното има доказаната способност да променя личните предпочитания и сексуални навици, карайки ни да очакваме и търсим нереалистичен или нездравословен тип интимни взаимоотношения.