За няколко години авокадото успя да се превърне в най-консумирания и коментирания плод. Неговите хранителни качества са добре познати още на древните народи, наричано "маслото на бедните". То идва в Европа от Централна Америка през XVII век. Днес авокадо може да се намери в почти всеки магазин.

Как да нарежем авокадо за няколко секунди

Как да нарежем авокадо за няколко секунди

Нова джаджа улеснява процеса и предотвратява нараняванията

Покрай цялата мания около био и суперхраните, авокадото успя да си извоюва почетното място в сърцата и чиниите на феновете на здравословното хранене. И не само. Дори циркулират шеги, че младите (поколението на милениалите) не могат да си купят собствен дом, защото ядат прекалено много авокадо.

Но напоследък тронът му на върха на хранителната верига за мнозина започва да се разклаща. Причината е неговият събрат ананасът. Което не пречи в интернет да могат да бъдат открити много рецепти, в които двата плода са в пълна хармония.

Но проучвания сочат, че тропическото растение с жълта сърцевина и трудна за премахване обелка е тук, за да докаже, че не е по-малко полезно от авокадото. Въпреки че вкусът му е значително по-отличим, ананасът намира място дори върху пица. 

Авокадото стана толкова популярно в последните години заради рекламирането му като много подходящо за здравословна и засищаща закуска, най-вече ако е намазано върху препечена филийка хляб. Ананасът, от своя страна, продължаваше да си стои в кошницата за плодове, а ние отлагаме ли, отлагаме консумацията му заради трудното обелване.

Затова вече някои хранителни вериги започват да продават и белен ананас. И резултатът не закъснява.

Друга причина за налагането на авокадото са кулинарните блогъри и всички онези профили, изобилстващи от храна, в социалните мрежи.

Там авокадото отдавна е на почит във всякакви комбинации и с различни декорации. Само в Instagram имал над седем милиона публикации с хаштаг "#avocado". Но напоследък блогърите започват да се активизират и на тема "ананас", осъзнавайки, че и той е не по-малко фотогеничен.

Кой от двата плода да изберем

Този въпрос трудно ще получи еднозначен отговор. Авокадото е доста по-богато на мазнини. Но от тези, полезните, необходими за правилното функциониране на мозъка и за абсорбирането на витамини.

В самият плод има и концентрация на редица полезни вещества - калий, мед, витамини B, K, E, C. А в един средноголям ананас се съдържат около 17 грама захар. Именно заради нея тропическият плод не е особено здравословен за мнозина. Но тази захар е растителна, в най-чист вид. 

Снимка 311608

Източник: iStock

В ананаса има и големи количества витамин С и антиоксиданти, както и от ензима бромелаин, който подпомага разграждането на протеините и подобрява храносмилането. Той се съдържа единствено в този плод и е незаменим за бодибилдърите.

Миналата година пък бяха публикувани резултатите от изследване, според което един ананас на ден успява да облекчи болките при артрит и други ставни заболявания.

Снимка 348076

Източник: iStock

Друг плюс в полза на ананаса е, че издържа повече от авокадото, преди да стане негоден за употреба. Също така се предлага и под формата на консерви. При тях, количеството на захари обаче е по-голямо. Кой от двата плода е по-лесен за обелване пък си остава един вечен въпрос, пише Daily Mail.