Кожата е най-големият орган, покриващ цялото тяло. Често и именно тя ни сигнализира за здравословни проблеми, които са засегнали или тепърва ще засегнат и други органи. Въпреки това, понякога не получава достатъчно внимание. 

А дали има разлика между кожата на мъжа и тази на жената? Веднага ще си кажем - разбира се, че има. Повече косми срещу повече нежност. Да, но не всичко е толкова просто. Нека видим какви са истинските разлики.

 Хидратирането

Кожата на мъжете по-трудно се изсушава, дори да не консумират достатъчно количество вода. Това води до неодобрителни възгласи от женската част на човечеството, заета с ежедневна хидратация. Отделянето на повече естествени масла и пот в случая са от полза за силния пол.

Снимка 359224

Източник: iStock

Раните

Нараняванията по женската кожа минават по-бързо от тези върху мъжката. причината се дължи на различните хормони. Естрогенът подпомага възстановителните процеси, а същото не може да се каже за тестостерона.

Колагенът

При мъжете той е в по-голямо количество. И се губи постепенно, докато дамите забелязват рязко намаляване в периода на менопаузата. Именно заради повечето колаген, кожата на мъжете е с 20-25% по-дебела. Това я прави и по-неподатлива на вредни влияния и стареене.

Снимка 359223

Източник: iStock

Стареенето

Този процес може да започва по-късно при мъжете, но започне ли веднъж, се развива много по-бързо. Бръчките са най-вече в областта на очите, съчетани с тъмни кръгове.

Лятна диета с грижа за кожата

Лятна диета с грижа за кожата

Кои храни са полезни и защо

Въпреки разликите, които изглежда са в полза на силния пол, не бива да забравяме, че всяка кожа има нужда от адекватна грижа, за да изглежда свежа и млада възможно най-дълго.