Топлите месеци могат да бъдат истинско изпитание за кожата. Докато слънчевите лъчи стават все по-вредни и рискът от рак на кожата все по-голям, ние трябва да полагаме все повече усилия с цел защита.

Кожата е най-големият орган в тялото, но често не й отделяме достатъчно внимание. Както тя реагира по свой начин на вътрешните процеси в организма, така и ние можем да подобрим нейното състояние и защитни сили - с храните и напитките, които консумираме. Ето кои са най-подходящите за месеците, през които се излагаме на слънце често.

Овесените ядки

Вместо тестено и сладко за закуска, по-добре е да изберем порция мюсли. Тя е с нисък гликемичен индекс, не повишава нивата на кръвна захар и предпазва от образуване на рак на кожата. 

Снимка 355907

Източник: iStock

Храните с висок гликемичен индекс, като тестените, не са добри за кожата, защото подпомагат генерирането на ензима IGF-1. В малки количества той регенерира клетките. Но когато съдържанието му е по-високо, се образуват възпаления под формата на акне и меланома например.

Киселото мляко

Знаем, че то действа много по-добре при слънчево изгаряне от повечето козметични продукти. Но и похапването е не по-малко полезно.

Балансът между добрите и лошите бактерии е от съществено значение за здравето на кожата. Микробиологията й е тясно свързана с тази на червата и храносмилателната система, пояснява Reader's Digest. Учени са открили специален щам добри бактерии в кожата, които успяват да се борят с раковите клетки.

Снимка 355908

Източник: iStock

Но за да работят с достатъчни темпове, е необходимо да ги подхранваме с пробиотици. Някои от тях предпазват кожата от рак, а други й помагат да се регенерира след изгаряне. И всички те са в достатъчни количества в киселото мляко. 

Кафето

И то, както киселото мляко, влияе положително на кожата не само ако се използва директно върху нея. Утайката може да използваме за скраб. А една чаша от кофеиновата течност, пълна с антиоксиданти, се превръща във верен съюзник в борбата със свободните радикали.

Те могат да доведат до израждането на кожните клетки и образуването на карцином. Ето още една полза от консумацията за кафе, която никак не е за подценяване.

Снимка 355911

Източник: iStock

Доматите

Те могат да намалят риска от рак на кожата почти наполовина - заради ликопена в състава им, на който те дължат и яркочервения цвят. 

Ако включим доматите под различна форма в менюто през летните месеци, ще повишим зашитата на кожата от изгаряния и по-дълготрайни увреждания, някои от които могат да са смъртоносни.

Морковите

Със своя бета каротин, който идва в комплект с витамин А, хрупкавите зеленчуци са полезни не само за зрението, но и за здравето на кожата. Тези полезни съставки намираме и в голяма част от слънцезащитните кремове, но е препоръчително и да ги приемаме с храната за по-силен ефект.

Снимка 355913

Източник: iStock

Шоколадът

Знаем, че прекомерната консумация на сладко не е никак добра за нашата кожа. Но няколко парчета натурален шоколад, който също е пълен с антиоксиданти, могат да имат положителен ефект върху защитните сили срещу онкологичните заболявания, причинявани от вредните лъчи.