Днес, 31 май, е Международен ден за борба с тютюнопушенето. Факт е, че цигарите са едни от най-евтините продукти, предизвикващи силна зависимост. Освен това, те винаги са сред водещите места на причините за онкологични и сърдечносъдови заболявания.

Ако по тези и други причини сме решили, че отказваме цигарите, то тогава определено заслужаваме поздравление. Но е добре да останем здравомислещи и да не живеем в илюзията, че ако не пушим повече, все едно никога не сме пушили. Защото това не е така.

Снимка 325667

Източник: iStock

Изследователи от медицински център в Тенеси, цитирани от Forbes, наблюдават около 9000 участника в мащабно изследване около 25 години. В резултат на тази научна дейност стигат до извода, че 93% от диагностицираните 284 случая на рак на белия дроб след изследваните са се развили при хора, които пушат по кутия или повече на ден в продължение на поне 20 години.

А отказването не значи моментално намаляване на риска от онкологично заболяване до към 0. В първите пет години без цигари отново сме сериозно застрашени от развитие на болестта. След това рискът спада до около 40%.

Снимка 359656

Източник: iStock

Дори 25 години след деня, в който сме казали "не" на цигарите, рискът да заболеем от рак е по-голям, отколкото при тези, които никога не са пушили. Лекарите предупреждават, че всяка цигара уврежда не само белия ни дроб, но и ДНК-то и води до 16 различни вида рак.

Колко бързо се пристрастяваме към цигарите

Колко бързо се пристрастяваме към цигарите

Едно дръпване е достатъчно

Разбира се, фактите, че отказването от пушенето не води до моментално елиминиране на нанесените до този момент вреди не бива да ни обезкуражава от идеята да живеем без тютюнев дим. Колкото по-рано спрем, толкова по-скоро ще успее да редуцираме риска от рак. А и ще предпазим сърцето си, което също страда от всяка цигара.