Слушаме и четем какво ли не за това колко вредни са слънчевите лъчи и какви зарази може да хванем в басейна. Но лятото с неговите горещи температури крие още куп рискове за нашето здраве и добро настроение, за които сякаш не се замисляме. Ето за какво трябва да сме нащрек в следващите месеци.

Изгаряне на очите

Докато се грижим за кожата си, надали ни идва наум, че очите също могат да получат слънчево изгаряне. Нарича се фотокератит. Състоянието на изгаряне на роговицата или конюктивата на окото се причинява от прекомерно излагане на вредните UV лъчи.

Снимка 360160

Източник: iStock

Разбира се, най-добрият вариант да избегнем това е да носим слънчеви очила винаги, когато сме навън. Но важното е да са качествени, с добра UVA и UVB защита. В противен случай рискуваме да увредим очите си необратимо.

Пясъкът

Бактерията ешерихия коли може да причини редица стомашни неприятности и напълно да съсипе морската ваканция. Оказва се обаче, че е много по-лесно да влезем в контакт с нея от пясъка, а не от морската вода.

Учени от Университета в Хавай са установили, че край брега има от 10 до 100 пъти по-голяма концентрация на бактерии, отколкото в солената вода. За да избегнем възможността да попаднат в организма ни, трябва редовно да мием ръцете, особено преди да похапнем царевица на плажа. 

Снимка 360162

Източник: iStock

От този научен извод може сами да си направим изводите и колко приемливо е да си купим геврек от продавачите на плажа. А на децата им е абсолютно забранено да си похапват от пясъка. Раните по кожата пък трябва да бъдат покрити с лепенки или бинт, за да не влезе бактерията през тях.

Тренировките

Разбира се че искаме да демонстрираме перфектна форма по бански на плажа. Но да се бяхме сетили и малко по-рано... Летните дни не са никак подходящи за крос от няколко километра или за тренировка на лостовете и съоръженията на стрийт фитнеса, ако ги изпълняваме в часовете с високи температури, разбира се.

Вероятно първоначално ще подминем първите сигнали на изтощение, определяйки ги като нормални. Но дори един, на пръв поглед, безобиден следобед в каране на колело с приятели може да коства много.

Снимка 360164

Източник: iStock

Топлинният удар въобще не е шега и може да ни вкара дори в болница, категорични са Reader's Digest. Затова трябва внимателно да подбираме дните и часовете за физическа активност на открито и винаги да сме добре хидратирани.

Джапанките

Дойде ли лятото, някои хора не ги свалят от краката си. За други пък си остават подходящи само за плажа. Определено изборът на вторите е по-правилният. Колкото и да са ни удобни и леки, джапанките не са никак добри за краката. 

В повечето случаи имат много тънка подметка, през която всяко камъче се усеща. Нарушава се естественият свод на ходилото, оказва се и много по-голямо напрежение при ходене, защото внимаваме джапанките да не се изхлузят от краката. Същото се отнася и за чехлите.

Снимка 360165

Източник: iStock

Парфюмите

Връщайки се отново на темата за вредите от слънчевите лъчи, не трябва да пропускаме още една опасност. Нанасянето на парфюм, тоалетна вода, ароматен спрей или масло за тяло върху кожата непосредствено преди излагане на слънце я прави много по-податлива на изгаряне. Така може неусетно да се окажем на червеникави петна, които на всичкото отгоре са и болезнени.

Лятна депресия

Лято и депресия може да звучат като две взаимно изключващи се понятия, но това не е задължително. Нищо чудно да се окажем от онези 10%, които губят желание за живот и забавление през така чаканите топли месеци.

Защо няма да влезем в басейн това лято

Защо няма да влезем в басейн това лято

Инфекциите, които се крият „на мокро“

А най-честата причина се оказват нашите близки и приятели. Ако те непрестанно пътуват и се забавляват - за разлика от нас, това неизбежно ще ни потисне.