Развалени яйца, изгорена коса, пълен пепелник - тези не особено приятни аромати са най-често усещаните от хората, които имат склонност да изпитват така наречените миризми-фантоми. Това е малко изследван феномен, при който усещаме несъществуващи миризми.

Снимка 374832

Източник: iStock

Произходът му не е известен - учените подозират, че може да става дума за особено чувствителни клетки в носната кухина и областта в мозъка, която отразява сигналите им. Това обаче не е нито изследвано, нито доказано.

След проучването на д-р Катлийн Бейнбридж от Националния институт по глухота и други комуникационни разстройства към Националния здравен институт на САЩ знаем кой е по-склонен да изпитва миризми-фантоми.

Снимка 374833

Източник: iStock

6.5% от американците са помирисвали несъществуващ аромат. От тях жените са двойно по-предразположени към този феномен, особено тези над 40 години.

В същото време странното явление е по-вероятно да се случи на хора с нисък социалноикономически статус - хора с малки доходи, изложени по-често на замърсяване и токсини.

Снимка 374831

Източник: iStock

Сред останалите фактори, които влияят на това ще изпитаме ли миризми-фантоми, са травми на главата и цялостно влошено здраве. Бембридж съветва да се консултираме с лекар винаги, когато имаме съмнения, че изпитваме неща, за които няма реална физическа причина.