Преди дни красавицата Никол Шерцингер разкри, че любимите й напитки са колагеновите коктейли, които се смятат за еликсир на младостта.
Истината е, че с напредването на годините производството на колаген постоянно намалява, а след 40 направо спира.
Освен с хранителни добавки и колагеновите напитки, има и начини да си набавите ценния елемент от храната.
Соя
Тя съдържа генистеин, който подпомага изработването на колаген в организма на човека. Полезно е да включите в менюто си соеви продукти - соево мляко и сирене.
Източник: iStock
Домати
Те са богати на ликопен - силен антиоксидант, който предотвратява стареенето и увеличава съдържанието на колаген в кожата. Доказано е, че ликопенът се бори със свободните радикали на клетъчно ниво и така предотвратява стареенето.
Бобови растения
Бобът и фасулът не влияят на колагена, но стимулират изработването на хиалуронова киселина, която от своя страна е най-важният елемент за тайната на младостта. Киселината поддържа производството на колаген и еластин от организма.
Пуешко месо
Богато е на белтъка карнозин, който подпомага еластичността на колагеновите влакна.
Тъмнозелени зеленчуци
Това са зеле, спанак, аспержи и др. Те съдържат антиоксиданта лутеин, който стимулира и увеличава съдържанието на колаген в кожата. Богати са на витамини, минерали и антиоксиданти, които подхранват кожата.
Източник: iStock
Според експертите след 40-годишна възраст естественото производство на колаген спира напълно. Тогава налице излизат и първите следи на остаряването.
Процесът е неизбежен, но за да намалим бръчките, е много важно да съчетаваме подходящите храни и колагенови добавки с хубава козметика. Така ще си гарантираме няколко години повече младоликост, преди евентуалната намеса на естетичната медицина.