Коклюшът е много заразно заболяване, което предизвиква специфични тежки пристъпи на кашлица, съпроводена от характерен звук. Оттам идва и народното име на заболяването - магарешка кашлица.

Всяка година милиони души заболяват и десетки хиляди загиват от инфекцията в световен мащаб. Причинителят на заболяването е бактерията Bordetella pertussis.

В много държави, включително в България, задължителната ваксина срещу коклюш е с ацелуларна компонента, т.е. не съдържа цели умъртвени или отслабени бактерии, а само тези белтъци от клетъчната им стена, които имунната ни система разпознава и срещу които изработва имунен отговор.

Снимка 463248

Източник: iStock

За съжаление, учени от Австралия съобщиха в нова статия, че бактериите, които причиняват заболяването, са започнали да се изменят по начин, който им позволява да станат по-невидими за имунната система. По-добре да усвояват и хранителни вещества от инфектирания човек - гостоприемника си.

Учените анализирали какви и колко белтъци има по обвивката на бактериалните клетки на няколко щама B. pertussis. Те установили, че бактериите са започнали да произвеждат повече протеини, които се свързват с хранителни вещества, и по-малко такива, които предизвикват имунен отговор.

Снимка 463249

Източник: iStock

Това би означавало, че бактерията по-лесно ще се укрива и няма да води до имунна реакция. Инфекцията ще протича безсимптомно и заразеният няма да разбере, че е болен и трябва да се лекува.

Всичко това превръща Bordetella pertussis в супербактерия и ще създаде необходимостта от разработка на нова ваксина в близките 10 години, тъй като настоящата в един момент може да се окаже неефективна.

Засега бактерията все още е контролируема, а ваксината - ефективна. Но учените съобщават, че трябва да се вземат навременни мерки.