Под пробиотик се разбира съвкупност от специално подбрани щамове бактерии или дрожди, които се считат за част от полезната микрофлора на червата. Те се предлагат под формата на хапчета или като добавка към различни храни, дори такива за животни. Понякога към пробиотика са прибавени и пребиотични вещества, които служат като субстрат за по-добро развитие на микроорганизмите от пробиотика - обикновено това са фибри. Пробиотиците се съдържат естествено и в някои храни, като киселото мляко и други продукти, преминали през процес на ферментация.

Към тях спадат бактерии от род Lactobacillus, Bifidobacterium и дрожди от вида Saccharomyces boulardii. При производството на продукти, съдържащи пробиотици, е важно да се изберат щамове, които могат да устоят на силната киселинност на стомашните сокове и да преминат към червата невредими, но за съжаление е спорно дали това винаги се спазва.

Снимка 361464

Източник: iStock

Както в случая с витамините, и за пробиотиците няма научни доказателства, че оказват благоприятен ефект върху здрави хора. Но съществуват заболявания и състояния, при които ползата от тяхната употреба е доказана.

Кога пробиотиците наистина са ефективни?

"Добрите" бактерии потискат размножаването на "лошите", като се борят с тях за една и съща екологична ниша в червата ни и секретират вещества, които потискат техния растеж. Но първо трябва да е настъпил дисбаланс в микрофлората ни.

Снимка 361463

Източник: iStock

Това се случва при приема на антибиотици, които наред с патогените, убиват и част от полезните ни бактерии, а на тяхно място се размножават трети вид бактерии - такива, които остават незасегнати от антибиотика и нормално се намират в малки количества в червата ни, но озовали се без конкуренция, започват бързо да се размножават и да причиняват вреда. Тази вреда често се изразява в секреция на токсини и възпаление. Понякога възстановяването на нормална флора изисква месеци и дори години.

Синдромът на раздразненото черво и всички неприятни последствия от него също се повлиява от някои пробиотици, въпреки че все още не е изяснено точно защо.