За последните 50 години не е открито вещество, което да отблъсква мухи, комари и кърлежи по-ефективно от т.нар. DEET или N,N-диетил-m-толуамид.

Това е и причината повечето репеленти да съдържат именно него в качеството му на активно вещество.

DEET отблъсква насекомите в продължение на няколко часа след нанасяне върху кожата, като е по-добре това да става чрез напръскване, а не втриване, за да се намали проникването му в организма.

Разбира се, има и натуралните репеленти като етерични масла и цитронела или лимонена трева. Проблемът с тях обаче е, че са изключително нетрайни и трябва да бъдат нанасяни на всеки 20-30 минути, тъй като бързо се изпаряват от кожата и действието им се прекратява.

Растения, които гонят комарите надалеч

Растения, които гонят комарите надалеч

Лесно, евтино и ефикасно

Въпреки че за ефективността на DEET в борбата с досадниците се знае отдавна, учените дълго време не успяваха да разберат на какво точно се дължи тя и какво се случва с насекомите, когато се доближат до веществото - дали губят обонянието си, дали получават сигнал за опасност, или е нещо съвсем различно.

Снимка 360354

Източник: iStock

През 2011 г. изследователи от Института по химична екология Макс Планк и Рокфелеровия университет най-сетне успяха да надникнат зад завесата.

Обонятелният орган на насекомите са техните антенки и обонятелните нерви, свързани с тях. Невроните пък са покрити с обонятелни рецептори.

Какво става, когато ни ухапе комар

Какво става, когато ни ухапе комар

Биохимия на кръвопиеца

Ароматите, които насекомото възприема, са предизвикани от свързването между молекула от "подушваното" вещество и обонятелния рецептор, което пък води до активиране на едни нерви и потискане на други.

Защо комарите хапят някои хора, а други - не

Защо комарите хапят някои хора, а други - не

И как да не станем на решето

След поредица от експерименти, учените открили, че DEET обърква възприятието на миризмите. Под действие на веществото, насекомите усещат ароматите, но не разбират какво означават те и подминават потенциалната си жертва объркани и гладни.