Въпреки че месец май едва започна, температурите вече са достойни за лятото по нашите географски ширини. А това накара комарите рано-рано да се активизират. Така че е време и ние да пристъпим към действия, с които да се предпазим от неприятните близки срещи с жилещите насекоми.

На пазара вече се предлага голямо разнообразие от репеленти с различен ефект и състав. Но ако не сме фенове на химическите продукти и въпреки това сме сред жертвите на кръвожадните комари, имаме и няколко природни алтернативи, на които да се доверим.

Лавандулата

Специфичната миризма на това растение с лилави цветове или ни харесва, или не. Среден вариант не съществува. Същото е и при комарите. На тях никак не им понася ароматът на лавандулата. 

Снимка 354060

Източник: iStock

Можем да създадем естествен щит срещу досадните насекоми с няколко растения, засадени в двора или на терасата. Добре е да имаме и жива лавандула или поне няколко стръкчета в спалнята, за да сложим край на онова така дразнещо жужене посред нощ. Маслото от лавандула пък е естествен репелент, който можем да нанасяме върху кожата.

Босилек

Ароматната билка може да влезе в употреба не само когато сме се развихрили в кухнята. Специфичният й аромат ни кара да обичаме спагети със сос Болонезе или песто, но и кара комарите да бягат надалеч.

Така една саксия с босилек до прозореца в кухнята или на терасата ще ни свърши двойна работа - за подправяне на ястията и за защита от насекомите. Според различни изследвания, действието срещу комарите е почти на 100%.

Снимка 354063

Източник: iStock

Лимонена трева

Ароматът на това растение се разнася най-вече при потъркване на листата му. Затова и ефектът срещу комарите е по-малък в сравнение с изброените по-горе. Но лимонената трева може да намери място на двора или в една саксия, редом с лавандулата или босилека. Колкото повече, толкова по-силни!

Снимка 354068

Източник: iStock

Мента

Отново силен и специфичен аромат. И отново негативно влияние върху сетивата на комарите. Едно засаденото растение ни е достатъчно. Ако въпреки него комарите започнат да кръжат около нас на двора или в дома ни, можем да вземем няколко листа и да ги втрием в кожата си. Така си гарантираме, че няма да бъдат изкушени да ни ужилят. Със същия ефект можем да използваме и масло от мента.

Снимка 354071

Източник: iStock

Индрише

Познато още като гераниум, това растение може да не е сред най-любимите ни заради натрапчивия си аромат. Но мнозина го харесват и дори намира приложение в кулинарията. 

Можем да го използваме и като естествен репелент, оставяйки го да прогони комарите с миризмата, която излъчва, или да нанасяме извлечено етерично масло върху кожата.

Снимка 354072

Източник: iStock

Розмарин

Мястото му е не само в кулинарията, но и на прозореца на кухнята например. Ароматът на растението гони комарите далеч. А за по-силен ефект можем да отрежем няколко клончета от розмарина и да ги поставим на различни места у дома.

Защо комарите хапят някои хора, а други - не

Защо комарите хапят някои хора, а други - не

И как да не станем на решето

Най-добре е да ги оставим да изгорят, за да се отдели миризмата във въздуха. Евтина и ефикасна алтернатива на ароматните пръчки.