Вероятно сме попадали на не една и две шеги за много слаби или доста пълнички хора, в които се говори за гени. На едните им е ген да са ходещи скелети, а други - колкото и да искат, не могат да отслабнат.

Последното изследване по темата е проведено от учените в университета Кеймбридж сред 14 хиляди участници. На база на резултатите от него се стига до извода, че да ядем и да не надебеляваме, наистина си е генетична обусловеност, и няма какво особено да направим по въпроса. Тези хора и няма нужда да полагат излишни усилия, за да бъдат слаби и стройни. Колко нечестно, нали?!

Това - дали ще сме слаби, или не, зависи на поне 18% от гените ни. Така че ако родителите ни са слаби или са били слаби през по-голямата част от живота си, вероятността ние също да не надебелее е значително по-голяма. Разбира се, килограмите зависят много и от начина на живот и различни заболявания.

Снимка 402617

Източник: iStock

Учените са идентифицирали комбинация от гени, която има способността да забързва метаболизма и да ускорява изгарянето на мазнините. Ако я имаме, всичко е много по-лесно. Ако ли не - ще трябва доста да се потрудим за желаното тяло.

Тези гени са открити в 1600 слаби и здрави участници в изследването, които не тренират редовно. Освен това се смята, че при 2/3 от тези хора въпросните гени ги правят доста по-незаинтересовани към храната.

Снимка 402619

Източник: iStock

Но има и една друга група, която споделя, че обича да яде и си похапва каквото си поиска и когато си поиска, без това да се отразява по някакъв начин на фигурата и килограмите им. При тях се наблюдава и по-малка тежест на гените, които увеличават риска за наднормено тегло.

Защо черното ни прави по-слаби

Защо черното ни прави по-слаби

Според учените

Именно те ще са обект на следващото изследване, за да се установи с точност какво се случва в тялото им след като са похапнали обилно, но е ясно, че няма да им се "залепи". В бъдеще може работата на учените да доведе и до създаването на лекарства, които да имитират ефекта на тези гени, но е твърде рано да мечтаем за подобна алтернатива, пише Daily Mail.