В последните години очилата успяха да се превърнат в актуален моден аксесоар. Дори да нямаме нужда от диоптрични стъкла, избираме модели с ефектни рамки, колкото да бъдем в крак с тенденцията. А като малки все се подигравахме на връстниците с очила.

Отдавна се прави пряка връзка между нивото на интелигентност и необходимостта от носене на очила. Все пак, всички зубари в училище носеха очила, нали? А и сме виждали куп портрети на учени, философи и професори, които внимателно наместват рамките си.

Снимка 359756

Източник: iStock

Последното изследване на Университета в Единбург не прави друго, освен да потвърждава това, в което сякаш не сме се съмнявали. От резултатите учените стигат до извода, че хората с висок коефициент на интелигентност имат 30% по-голям шанс да притежават гени, свързани с влошеното зрение.

Ако високото IQ може да доведе до неудобството да не виждаме без очила, то има и положително влияние върху тялото ни. Учените са открили и връзка между когнитивните ни способности и по-малката вероятност да заболеем от депресия, ангина и рак на белия дроб. И всичко това се влияе на генетично ниво.

Снимка 359758

Източник: iStock

Разбира се, всички тези връзки не са 100-процентови, пояснява Guardian. Но няма спор и в това, че когато носим очила, дори да нямаме нужда от тях, околните моментално ни възприемат като хора с по-висок интелект, по-надеждни и успешни. Ето защо и тийн идоли като Джъстин Бийбър все по-често можем да видим с очила, които до преди това явно не са им били необходими.

Дори някои адвокати прибягват до хитрост, карайки своите клиенти да носят диоптрични очила по време на съдебния процес. По този начин погледът им се омекотява и има по-голяма възможност съдията да ги сметне за невинни.

Oculus Go очилата на Facebook работят без смартфон

Новите очила на Facebook работят без смартфон

Подходящи са дори за хора с влошено зрение

Разбира се, че можем да разчитаме само на рамките и стъклата, защото всичко тук се свежда до първо впечатление. А като заговорим, много лесно можем да разбием илюзията, че сме толкова интелигентни, за колкото ни смятат.