По време на ежегодната си конференция, посветена на софтуерните разработчици, Facebook представи новите очила за виртуална реалност Oculus Go.

Както си личи и от името, очилата са разработени заедно със специалистите в областта Oculus и са първото самостоятелно устройство за виртуална реалност, което не се нужда нито от компютър, нито от смартфон, за да работи.

Oculus Go се идва в две версии - с памет 32 и 64GB - на цена 200 и 250 щатски долара. Засега ще се предлага само във фирмения магазин на Facebook, както и онлайн платформите на Amazon и Best Buy. И докато новите очила на социалната мрежа нямат нужда от смартфон, за да работят, такъв все пак ще ни трябва, за да ги настроим първоначално.

Комплектът включва специален контролер (какъвто използват и очилата Daydream на Google), с помощта на който да навигираме в собствената си виртуална среда. За съжаление, единственият цвят, с който се предлага Oculus Go, е сив.

Снимка 354058

Източник: Oculus

Едно от най-интересните нововъведения (спрямо предишните опити на Facebook с очила за виртуална реалност) е възможността да бъдат внедрени специални лещи за хората с увредено зрение. Услугата струва 80 долара.

Производителите уточняват, че Oculus Go могат да бъдат ползвани в комбинация със стандартни очила, но покупката на специалните лещи осигурява значително по-голям комфорт по време на дълги и продължителни сесии на игра например.

LCD дисплеят на Oculus Go има резолюция от 2560х1440 пиксела и е комбиниран с вградени високоговорители, така че няма да имаме нужда от слушалки. Странното е, че въпреки че е устройство от последно поколение, Oculus Go използва остарелия Micro-USB интерфейс, вместо по-новия порт USB-C.

В тази връзка, от компанията производител уверяват, че батерията на Oculus Go издържа до три часа с едно зареждане, макар че според повечето блогъри, които вече са имали удоволствието да изпробват устройството, в реални условие то издържа между 2 и 2.5 часа.

Колкото до поддръжката на приложения, Oculus Go работи с над 1000 и дори е съвместим с апликациите на Samsung Gear VR (също създадени с помощта на Oculus). Въпреки предварителните очаквания, Oculus Go няма да поддържа апликациите на Oculus Rift, но за сметка на това ще има няколко нови функции: Oculus TV, Oculus Rooms и Oculus Venues.

Oculus Venues дава достъп до концерти и други събития на живо. Oculus Rooms пък е социално приложение, даващо възможност за участие в различни виртуални дейности с наши приятели (игри, филми, музика и др). Oculus TV, от друга страна, позволява до четирима души да гледат различно съдържание на живо или на запис във виртуална среда.