Вече не е тайна за никого, че компютрите са на път да заменят хората в много сфери. Докато програми с изкуствен интелект се интегрират във все повече медии - с цел по-бързо и лесно генериране на агенционна информация, разработките навлизат в нова област - приказките.

Наскоро приложението за медитация Calm направи достъпна за потребителите си първата приказка, създадена от изкуствен интелект. За основа е използван текст на Братя Грим, който в модерната си версия е озаглавен "Принцесата и лисицата".

Снимка 351412

Източник: iStock

Приказката е създадена в сътрудничество с Botnik - общност на писатели, творци и разработчици, обединени около създаването на интересно съдържание във и извън интернет. Създателите определят постижението си като литературно клониране, поясняват от BBC.

На техния сайт  всеки може да състави своя история с думи - например от цялото творчество на Братя Грем, които изкуственият интелект ни предлага по подразбиране. (Да, да, сигурно може и с тези от песен на Бионсе.)

Снимка 351414

Източник: iStock

След това текстът преминава бързо дообработване от писателите, работещи за платформата, за да добие завършен вид. Ето как да прочетем на детето си разказ, за който може да се похвалим, че имаме известна заслуга - дори и да не ни бива особено в писането.

Техниката за разрязване на един текст на малки парчета и тяхното последващо преподреждане се използва още преди навлизането на компютрите, интернет и изкуствения интелект. Именно по същия механизъм работи и създаването на кратки новинарски съобщения.

База данни, пълна с най-използваните думи, които програмата подрежда в правилната последователност, за да се получи смислено изречение и текст. 

Изкуствен интелект “рисува” голи портрети

Изкуствен интелект “рисува” голи портрети

Как машините виждат човешката голота

Миналата година Масачузетския Институт по технологии създаде програмата Shelley AI, кръстена на Мери Шели, авторката на "Франкейщайн". По случай Хелоуин потребителите можеха да генерират свои страшни истории на базата на публикации в Twitter и Reddit. Така бяха създадени над 450 приказки в резултат на колаборация между човешкото въображение и изкуствен интелект.