Малцина са онези сред нас, които наистина са наясно с ефектите и промените, които навлизането на изкуствения интелект (AI) ще внесе в живота и културата ни. Повечето си представяме умните програми като брилянтно написан алгоритъм, който разполага с много данни.

Но един от най-интересните аспекти на изкуствения интелект е способността му да мисли и твори сам, като надгражда информацията и данните, подадени от човека.

Така например машина може сама да изучи всички тънкости в определена игра, като ползва само базовите правила и метод на игра, и след това да победи най-добрите човешки умове в собствената им игра.

Но какво става, когато на машината се предостави нещо доста абстрактно и субективно като произведения на изкуството?

Роби Барат е AI изследовател, решил да направи именно това. Барат е снабдил софистициран изкуствен интелект с база данни от хиляди картини, изобразяващи голи човешки тела в различни пози и ситуации, след което е задал на машината да създаде собствени картини.

Резултатите определено са интересни и си заслужават вниманието, но не можем да крием, че изглеждат странно и дори извратено.

Някои от тях изглеждат като пияна колаборация на Салвадор Дали и Пикасо, но не бихме се наели с конкретни оценки - все пак това е изкуство и всеки го чувства различно.

Интересен факт е, че машината не възпроизвежда човешки лица, въпреки че би трябвало да има тази способност. Вместо това изобразява деформирани, безлични картинки, които някак интуитивно напомнят на хора.

Твърди се, че изкуственият интелект тепърва ще навлиза в сферата на изкуството и ще остави отпечатъка си и върху други жанрове, като очакванията са особено големи за способността на машините самостоятелно да произвеждат филми и музика.