Корпорацията Motorola, един от световните лидери в областта на интегрираните телекомуникации, сключи договор за оборудване на експресната железопътна линияна пекинската аерогара със системи за радиовръзка по стандарта TETRA( Trans European Trunked Radio) в рамките на подготовката за Олимпийски игри през август 2008 г., се казва в съобщение на компанията.

Това ще бъде първата в Китай железопътна линия, по която ще тръгне влак, управляван чрез автоматизирана диспечерска система без участието на машинист.

В съобщението се отбелязва също, че Motorola ще реализира проекта TETRA в тясно сътрудничество с научноизследователския институт на корпорацията China Electronic Technology Group.

Дължината на железопътната линия остава 28 км, а влакът ще развива скорост до 110 км/час.
Първият опит е заплануван за 1 юли 2008 г.

TETRA (Trans European Trunked Radio или TErrestrial Truncked RAdio ) е сравнително нова комуникационна система - въведена през 1995 г., която постепенно заменя досегашните аналогови публични радиомрежи, използвани от големи компании, държавни ведомства и служби за сигурност, както GSM замени мобилните телефони от по-ранни стандарти.
Това e система, насочена основно към големи клиенти.

Прогнозите за развитието са 10 милиона потребители в световен мащаб до 2010 г.