През последните години името на Tesla стана синоним на електромобил. Вече е невъзможно да заговорим за подобен тип возило, без да споменем поне един модел на американската компания.

На пазара обаче има и много други предложения на други марки, които не отстъпват (понякога дори и превъзхождат) творенията на Илон Мъск и неговия екип. Именно за тях става въпрос по-долу.

Това са три чудесни алтернативи на модели на Tesla.

CHEVROLET BOLT EV (вместо TESLA MODEL 3)

Снимка 439448

Източник: Chevrolet

Факт е, че Chevrolet Bolt EV не е нито толкова стилен, нито разполага с лъскавото електронно табло на Tesla Model 3, но истината е, че има подобни възможности и по-ниска цена.

Максималният пробег с едно зареждане на батерията е сходен - около 390 км, а мощността му от 200 к.с. е по-ниска (Tesla Model 3 разполага с 260 к.с.), но пък има по-голям багажник и интериорът му побира петима възрастни.

JAGUAR I-PACE (вместо TESLA MODEL X)

Много трудно е да се намери истински конкурент на Tesla Model X, но най-близо до целта определено стига Jaguar i-Pace. И двата модела са изцяло електрически, имат хечбек заден капак и смел дизайн, но Model X печели точки и със своите четири врати, които се отварят нагоре.

Приликите продължават и с това, че и двата модела имат система за задвижване на четирите колела и много по-спортно поведение от стандартните градски джипове.

Снимка 439450

Източник: Jaguar

Но докато Model X е изцяло тих, британският i-Pace издава изкуствено генериран звук, който се променя в зависимост от ускорението и скоростта, за да намали стреса от тишината в по-консервативните си клиенти.

Цената на двата джипа се различава с около 10 000 евро в полза на европейския модел, което е достатъчно голямо предимство, за да ни накара да се замислим нужна ли ни е изобщо тази Tesla Model X.

Снимка 439451

Източник: Jaguar

Американският модел има значително по-голям пробег с едно зареждане - 520 км срещу 380 за модела на Jaguar. От друга страна обаче, не жертвате много от динамиката, тъй като Tesla-та ускорява от 0 до 100 км/ч за 4.4 секунди, а британската машина за 4.5.

PORSCHE TAYCAN (вместо TESLA MODEL S)

В момента Tesla Model S е абсолютно без конкуренция в света на спортните електрически седани с четири врати. Въпреки това обаче, още през следващата година тя ще се сдобие с доста близък конкурент в лицето на Porsche Taycan. Относно името, германците споделят, че то представлява комбинация от две думи с тюркски произход и може да се преведе грубо, като "дух на буен млад кон".

Снимка 439447

Източник: Porsche

Taycan прилича на умалена версия на добре познатия ни модел Porsche Panamera и има добре балансирани пропорции и класическите за дизайнерския език на компанията черти. Подобно на Model S, интериорът на колата от Щутгарт разчита на огромни тъчскрийн дисплеи, а външните размери са много сходни.

Ситуацията с парите тук е малко сложна, защото в базовото си изпълнение Tesla Model S всъщност е по-евтина от поршето с около 10 000 евро, но ако вземем предвид върховия вариант, се получава точно обратното. Така или иначе, германската кола ще бъде по-мощна с около 80 к.с. (общо 600 к.с.), но за сметка на това ще може да изминава по-малко километри с едно зареждане на батерията - около 480 км.