Докато гледал безбройните студенти, разхождащи се със слушалки в ушите си, компютърният специалист от Университета на Бъфало - Жанпенг Жин, получил внезапно вдъхновение. Той се запитал за какво друго още биха могли да бъдат използвани те.

В резултат от точно този въпрос, екипът на Жин създал EarEcho - безжични биометрични слушалки, които идентифицират собственика на телефона на базата на уникалната геометрия на ушните му канали.

Прототипът на системата показал около 95% ефективност и Университетът на Бъфало е подал документи за патентоването на новото изобретение.

Снимка 443676

Източник: iStock

Слушалките работят на следния принцип: през тях се подава някакъв звук, независимо какъв, той преминава, рефлектира и се абсорбира от ушния канал по строго специфичен начин за всеки човек. Това се записва от вграден в слушалките микрофон и по своята същност представлява нещо като пръстов отпечатък - уникален за всеки.

Микрофонът предава чрез блутуут събраната информация към телефона, където тя се обработва и ако разпознае геометрията на ухото на собственика, телефонът се отключва. Всичко това отнема една секунда и може да се извършва независимо от страничните шумове и позицията на тялото и главата.

Снимка 443674

Източник: iStock

Концепцията е алтернатива на отключването на телефона с помощта на пръстови отпечатъци, пароли, разпознаване на лицето и други подобни биометрични данни. И тъй като повечето хора непрестанно са със слушалки в ушите, няма да им се налага да правят нищо допълнително, за да отключват телефона си.

Готови ли сте за свой собствен звук

Това е вашата музика

Какво е Nuraphone