Ако сте решили да си купите дигитален плейър това лято, то този текст ще ви бъде от помощ. Ограничили сме се до десет основни функции, по които да изберете нещо наистина качествено за слушане. Всеки може да добави критерии по свой вкус естествено.

1. Вградената памет
Евтините модели с цени под и около 50 лв. вече предлагат 512MB или 1GB вградена памет. Ако сме честни обаче - това днес е смешен обем, особено за колекционерите на музика. Скъпите и качествени модели предлагат по 4, 8 и повече гигабайта, а на "върха на пирамидата" са ултра яките модели на iRiver, Apple, Cowon. Те използват вградени мини твърди дискове и осигуряват комфортния обем от 20, 40, 60 и дори 160 GB - за Apple iPod Classic.

2. Допълнителната памет
Да си купите плейър без слот за памет е грешка, освен ако не сте вложили доста пари в модел с обемен харддиск. Допълнителната памет си е удобство, още повече, че цените на флаш модулите днес са смешно ниски. Дори плейъра ви да е само с 1 GB вградена памет, наличието на слот (например масовия SD) ще ви позволи само за 50-тина лева да добавите още 4 GB памет. A вече на добра цена се продават 8, 16, дори 32 GB карти.

3. Форматите
Всеки съвременен аудио плейър вече поддържа MP3. Важно е обаче да се уверите, че той може да свири и такива с по-висок битрейт (до 320 kbps). Масово вече се поддържат WMA, WAV, ATRAC и OGG - те също са задължителни, за да не губите време за преконвертиране. Възможностите за просвирване на форматите без загуба на качество (loseless), като FLAC и APE са вече супер ценна екстра и ако плейърът ги поддържа - купувайте!

4. Дисплеят
Ако искате само аудио плейър дори едноредов монохромен текстов дисплей ще свърши работа. При положение обаче, че само за стотина лева ще имате модел с цветен голям екран и екстри не разбирам защо някой би си купил плейър демоде? Желаете ли да гледате и филми - отивате в още по-горна категория. За около 100 лв. вашият плейър ще разполага с 1.5 - 1.8" цветен дисплей, а за моделите от висок клас са предвидени такива с QVGA резолюция (320 x 240 пиксела и поне 260 000 цвята). Има дори плейъри-гиганти с 5" екрани (като Cowon Q5W с резолюция 800 x 480 пиксела и 16 млн. цвята), но те леко прекрачват границата на обикновения плейър и се побират трудно в дланта.

5. Мултимедията
Щом вече на всеки телефон можете да гледате пълнометражен филм, защо това да не е възможно и за плейъра ви? Разбира се, най-евтините модели нямат тази способност, а и ще трябва да предвидите повече памет, за да свалите клипове и филмчета в него. Често срещаните видеоформати са MPEG/MPEG4 (DivX) и WMV, а по-екзотичните - QuickTime (MOV). Логично е след като гледате видео, да може да преглеждате и снимките си в най-масовия JPEG формат, а четенето на книги в движение е още една забавна и приятна интелектуална екстра.

6. Екстрите
Най-важната, вече задължителна „екстра" за всеки плейър е радиото. Добрият плейър трябва да има добро радио, запаметяващо поне 15-20 станции, защото на всеки човек в даден момент му омръзва музикалната колекция, колкото и голяма да е тя. Освен радио със сигурност ще се зарадвате, ако модела ви притежава часовник, хронометър, крачкомер и др..Еквалайзерът е задължителен! Иначе звукът в повечето случаи ще е плосък и едва ли ще бъде по вкуса ви.

7. Безжичната връзка
Bluetooth връзката с други устройства вече започва да става задължителна. Ако плейърът има такава и разбира се поддържа стереосигнал (използвайки A2DP) то ще може да се насладите на музиката и с безжични съвместими стереослушалки. Не забравяйте обаче - в този случай НЕ можете да слушате радио, защото жичните слушалки играят ролята и на антена. Споменатият по-горе плейър Cowon Q5W има дори вградена WLAN връзка, което му дава възможност да прехвърля мултимедийното съдържание безжично със скорост до 11 Mbps. Това е следващата стъпка към тоталното премахване на кабелите.

8. Аксесоарите
Непретенциозният слушател ще е доволен от слушалките включени в комплекта на повечето плейъри. Но не и онези с „по-тънък слух". Най-скъпите модели предлагат и по-добри слушалки в комплекта, но не разчитайте на максимума дори при тях. Ако сте (като мен) сред почитателите на „кристално ясните високи и смазващите басове" - купете си отделни слушалки. Много производители на плейъри продават най-разнообразни аксесоари към моделите си - разгледайте и тях преди да купувате. Те предлагат отделно модули за радио, дистанционни, калъфи и ленти за носене, док станции, външни тонколонки и др.

9. Размерите и теглото
Стане ли дума за преносим плейър, няма начин да не обърнете внимание на тези параметри. Вярно, компромисите са възможни, особено когато искате всички, ама наистина всички екстри. Но ако искате да слушате само музика или сте фен на интензивното движение (например спорта), е добре плейъра да е възможно най-малък и лек, за да се прикрепи удобно и сигурно на колана или ръката ви. Apple iPod Shuffle е пример за миниатюрен модел, но затова му липсва дисплей, голям обем памет и мощна батерия.

10. Батерията
Има модели със сменяеми батерии (например ААА), но всъщност най-удобно е да използвате плейър с вградена Li-Ion или Li-Pol батерия. Вярно, ще трябва да я зареждате и да следите индикатора за заряда и (ако има такъв), но пък ще получите минимум 10-15 часа непрекъсната музика или няколко часа гледане на видео. А и няма да давате непрекъснато пари за нови батерии или пък да прибягвате до закупуването на акумулаторни. Все пак и последните трябва да се зареждат, нали?

HiComm.bg