Латинска Америка е просторна, разнообразна и със сигурност с интересна, ароматна и интригуваща кухня. Редица рецепти и техники варират в различните региони, но тези южни вкусотии си имат и общ характерен облик.
Водейки живот, наситен с много музика, ритми и страстни танци, латиноамериканците се нуждаят от храни, които да ги зареждат с енергия и буквално да възвръщат силите им. Затова и кухнята им се характеризира с множество "суперхрани", заместители на ендорфин, стимуланти и афродизаци.
Повтарящите се съставки в латиноамериканското меню, които играят ролята на "батерии" за повече тонус и концентрация, са кофеин, глюкоза, морски богатства и ядки.
Връзката между сексуалното желание и храната е позната от векове. Съставките в екзотичната кухня, чийто ефект повишава либидото, са много. Интересен факт е, че през 1973 г. в затворите в Перу било забранено консумирането на чили, защото предизвика сексуални желания у затворниците.
Ето и няколко микса от супер съставки за тонус, енергия и сексуална сила:
Микс салати с киноа - микс салати, киноа, сушен домат, авокадо, овкусена с цитрусов дресинг и три вида семки
Киноата влиза в групата на пълнозърнестите храни, които са полезни източници на глюкоза - тя е един от най-важните въглехидрати и спомага за обмяната на вещества. Полезни източници на глюкоза са: пълнозърнести храни, цитрусови плодове и бобови култури, които осигуряват енергия към мозъка, мускулите и сърцето.
Авокадото бива наричано от Ацтеките "Алигаторова круша", тъй като плодовете му растяли по двойки и наподобявали тестиси. Афродизиачната слава на авокадото се дължи именно на въпросната прилика.
Различните видове семки и ядките като цяло са доказан източник на "искра за романс", а също и подобряват концентрацията, паметта и тонизират.
Тигрови скариди "Ла Кубанита"
Афродизиачните свойства на скаридите са доказани. Този морски дар е богат на цинк, а това значително подобрява сексуалната потентност, съветват от "La Cubanita". Проучвания доказват, че скаридите и мидите имат положителен ефект върху тестостерона и естрогена.
Кубинска крем супа от моркови с чери домат и млечна царевица
Царевицата спада към пълнозърнестите храни, които както вече споменахме, са богати източници на глюкоза. Интересен факт е, че в Перу се отглеждат над 55 разновидности на житния дар, а потребителите могат да го открият в цветове, вариращи от жълто и виолетово до бяло и черно. В древността царевицата се използвала и като форма на валута.
Тирамису с малини/ягоди и бял шоколад
От далечни времена шоколадът се свързва с любов и романтика. Маите наричали какаовото дърво "храна на боговете". Вождът на ацтеките Монтецума пиел дневно по 50 чаши шоколад с цел подобряване на сексуалните възможности. Шоколадът създава чувство на еуфория, както когато сме влюбени. Учени установили също, че шоколадът съдържа и вещество, имащо ефекта на марихуаната.
Кофеинът също има тонизиращо действие. Умереният прием на кофеин ободрява и зарежда с енергия, особено ако е извършен в подходящо време на деня. Според изследвания, идеалният час за пиене на кафе е 16 ч. - тогава умората е най-силна, а ефектът от такава напитка - оптимален.
В ягодите и малините има високо съдържание на антиоксиданти, които оптимизират притока на кръв. За разлика от други плодове ягодите и малините съдържат най-малко полизахариди. Това означава, че те позволяват да се поддържа добро енергийно ниво в организма с малко количество калории.