Оказа се, че според френски журналисти, сьомгата е най-токсичната храна на света. Това потвърди и диетологът проф. Донка Байкова пред БНТ.

По думите й, сьомгата е много полезна, белтъчна храна, богата на Омега 3 мастни киселини, но е и много мазна храна. 100 грама сьомга съдържа около 200 калории, която е с богато мастно и водно съдържание.

"Ако е диворастяща сьомга е с около 25% по-ниско калорична, с по-малко наситени животински мазнини, а по-богата на Омега 3, на минерали, витамини, изобщо с по-добра хранителна стойност. Но тя започва да изчезва от големите водоеми и сьомгата, която ние консумираме обикновено е от развъдници. Хайверът се пренася в един сладководен басейн, след 6 месеца я пренасят на брега на морските и океанските водоеми, за да я отглеждат по-нататък и я хранят докато стигне до определен размер. Тези риби са много екземпляри, които се отглеждат в малки площи и се хранят със различни смески", обясни професор Байкова.

Рибата се продава като скъп деликатес и купувачите не подозират, че в нея има съдържание на диоксин, което е канцерогенно. В рибите се натрупват вредни вещества главно при отглеждането във ферми и учени смятат, че това се дължи на използваната храна.