"Италия е любов, романтика и вкусна храна", казва Севда - първият вегетарианец в света, спечелил Мастър шеф (втори сезон) в България.
Тя и foodpanda споделят интересни факти за най-популярното световно ястие - пицата.

Пица "Пеперони"

Източник: iStock

Пица "Пеперони"

Италия е страна, която задоволява всички сетива. Омайно вино, тесни калдъръмени улички, малки ресторанти, хора, които говорят (дори повече с ръце) на своя секси език... И всичката тази вкусна, непретенциозна храна.

Италия е вдъхновение за много филми, книги, музика и кулинарни пътешествия. "Всички италианци, които познавам, твърдят, че няма по-хубава храна и вино от италианските."

Улиците на Неапол

Източник: iStock

Улиците на Неапол

Безспорно едно от най-популярните ястия в Италия е пицата. Обожавана е от всички, но най-вече децата и от младежите навсякъде по света.

Дори в Япония през последните години пицата става много популярна, като тук се приготвя с риба и калмари или с картофи, бекон и майонеза.

Всяка година по света се продават над 5 милиарда пици. В САЩ я правят много по-дебела.

Неапол

Източник: iStock

Неапол

Произходът на пицата не е строго италиански. Храни, подобни на пица, се правят още през Неолита. Счита се, че гърците първи са пекли големи кръгли плоски хлябове с масло, чесън и билки. Но и други народи от древността правят подобни плоски хлябове: "мануше" в Ливан, "кока" (сладки и солени вариации) от Каталуния, "инджера" в Африка, "паратха" и "наан" в Индия, "фламкухен " от Елаз, "риеска" от Финландия.

Пицата като улична храна

Източник: iStock

Пицата като улична храна

В Италия също са известни плоските хлябове, като "фокача" и "пиадина". Още през 16 в. в Неапол един галетен плосък хляб се нарича "пица".

Съвременната пица също е разработена в Неапол, като към фокачата са добавени домати. Легендата разказва, че тя е била ястие за бедните, което се продава на улицата. Но кралицата на Италия - Маргарита, също иска да опита от тази храна.

Улиците на Неапол

Източник: iStock

Улиците на Неапол

За да почете своята кралица, Рафаеле Експозито създава пица "Маргарита", като я покрива със скромни количества доматен сос, сирене моцарела и свеж босилек - цветовете на италианското знаме.

В книгата "Cuccina e l"Arte di mangiar bene" от началото на 20 в. се дават три рецепти за пица, всяка от които е сладка. Неаполитанската пица става доста популярна и с добавянето на чесън, трошливи твърди сирена и пресни зеленчуци.

Класическа пица "Маргарита"

Източник: iStock

Класическа пица "Маргарита"

Пица "Маринара", може би е най-старият вид пица и е с домати, риган, чесън и зехтин. Нарича се така, защото традиционно се приготвя за моряците от техните жени, когато се връщат от риболов от залива в Неапол.

Други разпространени видове пица са: "Капричоза", "Диавола", "Калцоне", "4 сирена", "Пеперони", "Рукола и Прошуто" и т.н.

Пицата е претърпяла и много регионални промени. В Рим е популярна "Pizza al Taglio" (Правоъгълна пица в големи тави), която се реже на парчета и се продава на грамаж, в Лигурия - "Sardenara", а в Сицилия - "Sfincione".

Пица на тротоара е абсолютно задължително преживяване в Италия

Източник: iStock

Пица на тротоара е абсолютно задължително преживяване в Италия

Пицата обикновено се покрива с доматен сос, но днес съществуват и пица "Бианка" (със сметана), както и пица "Нутела" (с течен шоколад, банани или други плодове).

Класическото тесто се приготвя с брашно от твърда пшеница (тип "00"), мая, захар, сол, зехтин и вода. Меси се на ръка, остава се да втаса и след това се разточва на тънък пласт. В много пицарии  приготвянето на пица е истинска атракция - става пред очите на хората, като пицарят подхвърля тестото високо във въздуха.

Асоциацията на неаполитанските пицари, основана през 1984 г., е определила специфичните правила, които трябва да се следват, за направата на автентична неаполитанска пица.

Снимка 311221

Източник: iStock

Пицата трябва да се пече на фурна с дървени въглища.
Тестото трябва да се замеси и разточи на ръка (чрез свиване на пръсти)
Диаметърът й не трябва да надвишава 35 см.
Пицата се пече между 60 до 90 секунди.
В центъра си пицата не е по-дебела от 1 см.

Пицариите са най-известните заведения за бързо хранене по света, заедно с тези за бургери. Те са 17% от всички ресторанти.

Събота вечер е най-популярното време за ядене на пица. Най-бързият пицар в света, прави 14 пици за 2 мин. и 35 сек.

Най-скъпата пица е създадена от Доменико Кролла и струва 2745 долара. Приготвена е с шотландска пушена сьомга, медальони от еленско месо, ядливо злато, омари, мариновани в най-добрите коняк и шампанско, хайвер.

Замразената пица е измислена от братя Калентано през 1957 г.

Снимка 311220

Източник: iStock

Никога не слагайте сосове като кетчуп и майонеза пред италианец, ще се обиди.

А най-известната сентенция за пицата принадлежи на актьора Дийн Мартин: "Когато луната се отразява в очите като една голяма пица, това е любов!"