Консумацията на риба може да е по-вредна от яденето на месо. Това заяви в интервю за Дарик радио Валентин Грандев, член на Българското вегетарианско общество и организатор на започващия във Варна втори Летен веге фестивал.

Събитието стартира днес с лекции за духовно израстване, упражнения и практики в Морската градина,  базар пред ФК, концерти, изложба, поход, посещение на био ферми и дискусии.

Грандев обясни, че по-голяма част от рибата, която се предлага на пазара, идва от рибни стопанства, където е много фрапиращ начинът, по който се отглежда и храни.

По неподходящ начин се отглежда дори смятаната за изключително здравословна сьомга, която се развъжда в Норвегия. "Рибата е болна, което не им пречи да я вадят, разфасоват и продават", изтъкна Грандев. 

Начинът, по който се отглеждат животните в момента, е изключително тровещ. Над половината от антибиотиците, които се произвеждат от фармацевтичните компании, отиват в животновъдните ферми, отбеляза още варненецът, който от 15 години е вегетарианец, като от животинските продукти си позволява само млечни продукти.

Опасно ли е червеното месо?

Опасно ли е червеното месо?

Освен богат източник на протеин, месото съдържа биодостъпно желязо

Според него белтъчната храна е твърде много в менюто на съвременния човек. А в жълтъка на яйцето се съдържа цялата Менделеева таблица, затова не трябва да се прекалява с кокошите продукти.

Няма доказателства, че вегетарианството е вредно за здравето. Дори е доказано, че вегетарианството е по-здравословната диета, изтъкна почитателят на този вид хранене. "Веганството (пълна липса на животински продукти) се превърна в модна тенденция, предупреждава той. 

В него се впускат много младежи, които нямат достатъчно грамотност по отношение на правилното хранене. Това им носи съществени здравословни вреди, защото заместват обичайната българска храна с непознати стоки от далечни страни", сподели още вегетарианецът.