Цяла зима чакамe да дойде лятото, но тогава започват да ни липсват зимните неделни дни, когато се събираме и печем месо. Това меню съчетава най-доброто от традиционния неделен обяд, но е идеално и за пикник.


Печено пиле с кускус и пълнеж от кедрови ядки

Порции: 8

Подготовка: 40 мин + време за охлаждане

Приготвяне: 1 ч и 10 мин; умерено лесно; не се замразява

Продукти: 100 г кускус

180 мл врящ пилешки бульон

50 г масло

1 глава ситно накълцан лук

1 счукана скилидка чесън

100 г кедрови ядки

140 г сушени кайсии, нарязани на едро

голяма шепа магданоз, нарязан на едро

2 с.л. листа от мента, нарязани на едро

1 лимон

1 разбито яйце

6 пилешки гърди, без кожата

20 резена бекон

Приготвяне:
1. Сложете кускуса в голяма огнеупорна купа, отгоре сипете бульона и покрийте с прозрачно фолио за 5 мин, докато кускусът поеме течността. В тиган разтопете половината от маслото и леко запържете лука и чесъна за 5-8 мин, докато омекнат. Оставете настрана. Запържете без мазнина кедровите ядки за няколко минути до златисто.Смесете лука, чесъна, кедровите ядки, кайсиите и подправките с кускуса. Добавете сока от лимона, овкусете и накрая сложете яйцето. Оставете да изстине.

2. С тъпата част на ножа разтеглете резените бекон, докато станат около 1,5 пъти по-дълги. Наредете ги върху голям лист фолио, така че да се образува правоъгълник (ще трябва да се застъпват леко). Нацепете пилешките гърди на няколко места в най-дебелата им част и ги сложете между 2 листа прозрачно фолио. С дебелото дъно на тиган удряйте пилето, докато парчетата станат с дебелина около 1 см. Наредете пилешките гърди върху бекона така, че да не останат никакви празнини, но откъм по-дългите страни оставете нещо като ръбче (за да може по-лесно да навиете пилето).

3. Изсипете плънката върху пилето на един ред откъм по-дългата страна на правоъгълника. За по-лесно използвайте алуминиево фолио и навийте бекона и пилето така, че плънката да остане в средата, подобно на руло. Увийте плътно във фолио, като го подгънете в краищата, и охладете за 2 часа или най-много за 1 ден.

4. Загрейте фурната на 180ºC (160ºC с обдухване). Сложете пилешкото руло в тава, като страната, където са ръбчетата от навиването, е надолу. Печете 30 мин, махнете фолиото и намажете пилето с останалото масло. Печете без фолио още 20-30 мин, докато обвивката стане готова, а пълнежът - горещ (за да проверите, пъхнете метално шишче в средата на пилето - когато го извадите, трябва да е горещо). Охладете и увийте рулото в ново фолио да е готово за носене.

Хранителна информация за порция: 348 ккал; 26 г протеини; 16 г въглехидрати; 20 г мазнини; 7 г наситени мазнини; 2 г влакнини; 9 г захар; 1,32 г сол.

 

Зеленчуци с винегрет от лимон и подправки

Порции: 8

Подготовка: 10 мин;

Приготвяне: 10 мин; лесно; за вегетарианци; не се замразява; здравословно; с малко мазнини

Ако набързо охладите зеленчуците, ще предотвратите преваряването им и салатата ви ще остане зелена и хрупкава по-дълго.

Продукти: 200 г изчистен зелен боб

250 г малки тиквички, нарязани на четвъртинки по дължина

250 г грах

4 с.л. зехтин

2 с.л. лимонов сок

шепа едро накълцан магданоз

шепа едро накълцани листа от мента

1 с.л. накълцан див лук

Приготвяне:
1. Кипнете вода в голяма тенджера с приставка за пара и напълнете голяма купа с леденостудена вода. Задушете на пара зеления боб за 3-4 мин, тиквичките за 2-3 мин и граха за 2 мин, докато станат крехки. (Ако нямате приставка за пара, просто сварете зеленчуците във вряща подсолена вода за същото време.) След като станат готови, веднага ги потопете в леденостудената вода, за да се охладят бързо, отцедете и ги подсушете с кухненска хартия.

2. За да приготвите дресинга, разбийте зехтина и лимоновия сок, добавете магданоза, ментата и дивия лук и овкусете със сол и черен пипер. Занесете на плажа дресинга и зеленчуците поотделно и на място ги смесете и сервирайте.

Хранителна информация за порция: 83 ккал; 3 г протеини; 5 г въглехидрати; 6 г мазнини; 1 г наситени мазнини; 3 г влакнини; 2 г захар; 0,01 г сол.

 

Картофена салата в сладък дресинг с лук

Порции: 8

Подготовка: 10 мин.

Приготвяне: 15 мин; лесно; за вегетарианци; не се замразява

Това е идеална салата за пикник. Колкото по-дълго оставите картофите в дресинга, толкова повече вкус ще поемат.

Продукти: 1 кг пресни картофи

2 ситно накълцани глави червен лук

2 счукани скилидки чесън

3 с.л. зехтин

1 с.л. балсамов оцет

1 с.л. ябълков оцет

½ ч.л. захар

Приготвяне:
Сварете картофите в подсолена вода за 10-15 мин, докато станат готови. Докато се варят, смесете останалите продукти, за да приготвите дресинга. Отцедете картофите и още горещи ги объркайте с дресинга. Изсипете салатата в подходящ за пикник съд.

Хранителна информация за порция: 137 ккал; 3 г протеини; 23 г въглехидрати; 5 г мазнини; 1 г наситени мазнини; 2 г влакнини; 4 г захар; 0,04 г сол.

 

Лимонов кекс с боровинки и кокосов топинг

Порции: 16 парчета

Подготовка: 15 мин.

Приготвяне: 45 мин; лесно; замразява се

Този крехък и сладък кекс е неустоим!

Продукти: 300 г меко масло

425 г захар

настърганата кора на 1 лимон

6 разбити яйца

250 г самонадигащо се брашно

300 г боровинки

200 г кокосови стърготини

200 г лимонова паста

Приготвяне:
1. Загрейте фурната на 180ºC (160ºC с обдухване). Намаслете тава за кекс с размери 20 на 30 см и я застелете с хартия за печене. Разбийте 250 г от маслото с 250 г захар и лимоновата кора до получаването на лека и бухнала смес. В отделна купа разбийте с вилица 4 яйца и постепенно ги добавете към сместа с маслото и захарта. Ако започне да се пресича, сложете 1 лъжица брашно. Когато яйцата се смесят напълно, добавете брашното и 1/3 от боровинките и изсипете сместа в тавата. Загладете повърхността с шпатула, поръсете с още 1/3 от боровинките и печете 20 мин, докато отгоре се втвърди.

2. За да приготвите топинга, разтопете останалото масло и към него добавете кокосовите стърготини и останалите захар и яйца. Бъркайте, докато се смесят. В малък тиган затоплете лимоновата паста за няколко минути, докато стане течна.

3. След първоначалното печене поръсете кекса с останалите боровинки, после го полейте с разтопената лимонова паста и разпределете отгоре кокосовата смес. Печете още 20-25 мин, докато кокосът добие златист цвят. Оставете кекса да изстине както е в тавата. Нарежете го на 16 парчета и го съхранявайте в тавичка, застлана с пергаментова хартия.

Хранителна информация за порция: 446 ккал; 5 г протеини; 50 г въглехидрати; 27 г мазнини; 17 г наситени мазнини; 3 г влакнини; 34 г захар; 0,55 г сол.

GoodFood