Събитието състояло се от 13 до 15 януари 2009 г. в зала 3 на НДК бе официално открито организаторите - г-н Жоро Иванов - президент на „Евро-Ток България", Даниел Рамо - президент на „Евро-Ток Интернационал", и двамата вицепрезиденти на организацията: Анри Шарве и Лоркан Крибин.

„Концепции 2009" е първата голяма среща на водещите европейски шеф-готвачи, която се провежда в България. На форума бяха събрани кулинари с опит в ресторанти с 1, 2 и 3 звезди „Мишлен", участвали в големите международни конкурси. Над 20 изявени шеф-готвачи представиха своите концепции за висшата кулинария за 2009 г. под формата на демонстрационно готвене.

Даниел Рамо, президентът на „Евро-Ток Интернационал", представи „Шоколадова маркиза с английски крем", а Ренато Фаваро вицепрезидентът на „Евро-Ток Люксембург" и собственик на ресторант с 1 звезда „Мишлен", впечатли с „Гнездо от талиатели в речен кресон" и „Брускета с еспюма от картофи и сос от раци в Luxenbourgeoise au Riesling".

Една от най-интересните презентации беше на Мортън Томсън - финалист в конкурса Bocuse D'or 2005, 2007, работил в Kommandanten, 2 звезди „Мишлен", който представи рецепта за „Екологична сьомга 42°С". Тайната на рецептата е в точната температура за приготвяне на тази риба, при която се запазва нейният вкус, както и използването на похлупаци, с които се запазва ароматът на компонентите на ястието, преди то да бъде сервирано.

Във форума участваха и трима български готвачи, които представиха своите идеи за кулинарията: Жоро Иванов - президент на „Евро-Ток България" и главен готвач на „Грандхотел София", Георги Георгиев - шеф-готвач в ресторант Enoteca Uno, и Борис Петров - шеф-готвач на ресторант „Каса Бояна".

Кулинарният форум „Концепции 2009" има за цел да създаде условия за обмяна на опит и умения между кулинарите от Европа, професионалистите в областта на хотелиерството и ресторантьорството, както и прекрасна възможност да се ползва огромният кулинарен опит на големите европейски шеф-готвачи.

През май тази година „Евро-Ток България" планира да организира събитие с участието на топ готвачи от Испания, които ще презентират идеи за кулинарията с акцент върху сладкарството.