Американски учени посъветваха любителите на кафето как най-лесно да се откажат от прекомерната консумация на ароматната напитка - като изкачват на бегом стълбите, пред които се изправят.

Порталът цитира изследване на професора по кинезиология Патрик О'Конър от университета в Джорджия. Екипът му предлагал на студенти вместо традиционните ободрителни сутрешни чашки кафе да бягат по стълбища.

С колко удължава живота ни тичането?

С колко удължава живота ни тичането?

Редовните тренировки намаляват риска от преждевременна смърт с 25-40%

Оказало се, че методът работи. Само 10 минути бягане било достатъчно, за да спадне кофеиновият глад на доброволците. Сред участниците в изследването била констатирана по-голяма бодрост, по-голяма мотивация в обучението, като те станали и значително по-внимателни.

Подобен ефект може да се получи и при плуване в басейн, твърди Патрик О'Конър. Но не всички студенти разполагат с достатъчно време, за да ходят на плуване редовно сутрин. А достъпът до стълби е много по-лесен в офисите и в университетите.

О'Конър изтъква, че в кенче кока кола се съдържат 42 милиграма кофеин, а в чаша капучино, два пъти повече - 77 мг. Ученият твърди, че взимането на стълбите на бегом може да замени и двете напитки, пише Дарик.