6 сладки картофа (за около 100 чипсчета)
2 чаши канолово олио (принципно става всякакво друго олио ако не сте перфекционисти)
сол
Обелете и нарежете сладките картофи на тънки кръгчета с ренде или с много остър нож. Загрейте олио в плитък тиган на средно висока температура. Покрийте дъното на тигана с колкото се може повече картофени кръгчета.
Убедете се, че температурата е достатъчно ниска, така че олиото да не загори. Пържете картофените резенчета до кафяво и от двете страни. След това ги сложете върху хартиени салфетки за да попият излишната мазнина и веднага ги посипете със сол.
Бележка: Ако искате да намалите съдържанието на олио, намажете с него чипсчетата и ги изпечете..
Време за приготвяне: 30 минути
Съставки за сос Тапенаде:
500гр. пресни черни маслини
3 филенца аншуа, изсушена
4 скилидки чесън, смачкани
2ч.л. дижонска горчица
8 стръка розмарин, ситно нарязани
5 стръка мащерка, отново ситно нарязани
4л. магданоз, ситно нарязан
1/4 ч.л. червен пипер
2,3 лимона, изстискани
2ч.л. винен оцет
2л. коняк или бренди
2,3 чашки зехтин
Сложете всички съставки в пасатор и миксирайте. След като сместа се превърне в гъст сос, прибавете подправки на вкус. Имайте предвид, че маслините могат да са достатъчно солени.
Черният пипер е много добър завършек на дип-а. Сложете соса в паничка и сервирайте заедно с картофения чипс. Ако идеята за картофите още не ви е примамила, тапенадето става и към спагети, препечен хляб или пиле.
Време за приготвяне: 15 минути