Съставките за картофения чипс:

6 сладки картофа (за около 100 чипсчета)

2 чаши канолово олио (принципно става всякакво друго олио ако не сте перфекционисти)

сол

Обелете и нарежете сладките картофи на тънки кръгчета с ренде или с много остър нож. Загрейте олио в плитък тиган на средно висока температура. Покрийте дъното на тигана с колкото се може повече картофени кръгчета.

Убедете се, че температурата е достатъчно ниска, така че олиото да не загори. Пържете картофените резенчета до кафяво и от двете страни. След това ги сложете върху хартиени салфетки за да попият излишната мазнина и веднага ги посипете със сол.

Бележка: Ако искате да намалите съдържанието на олио, намажете с него чипсчетата и ги изпечете..

 

Време за приготвяне: 30 минути

 

Съставки за сос Тапенаде:

500гр. пресни черни маслини

3 филенца аншуа, изсушена

4 скилидки чесън, смачкани

2ч.л. дижонска горчица

8 стръка розмарин, ситно нарязани

5 стръка мащерка, отново ситно нарязани

4л. магданоз, ситно нарязан

1/4 ч.л. червен пипер

2,3 лимона, изстискани

2ч.л. винен оцет

2л. коняк или бренди

2,3 чашки зехтин

 

Сложете всички съставки в пасатор и миксирайте. След като сместа се превърне в гъст сос, прибавете подправки на вкус. Имайте предвид, че маслините могат да са достатъчно солени.

Черният пипер е много добър завършек на дип-а. Сложете соса в паничка и сервирайте заедно с картофения чипс. Ако идеята за картофите още не ви е примамила, тапенадето става и към спагети, препечен хляб или пиле.

 

Време за приготвяне: 15 минути