Сексът не е главно условие за семейно щастие, но без него е трудно и дори невъзможно да си представим хармоничната двойка. Какво може да се направи, за да не се превърне той в рутина и да доставя удоволствие след 10 и повече години съвместен живот?

1. Сексът не е главното, но без него не може.
Не е задължително да правите секс всеки ден или на всеки 3 дни. Важното е той да удовлетворява и двамата нартньори, защото в противен случай други хора ще започнат да ви се струват привлекателни и перспективата за изневярата става все по-реална.

Сексолозите твърдят, че редовният секс е необходим на мъжете, защото без него те ще престанат да усещат връзката с партньорката си и ще се отдалечат от нея. А когато не сте близки физически, се появява и емоционалната дистанция - това означава, че все по-рядко ще правите секс. В резултат всеки се затваря в себе си.

2. Докосвайте се един друг (не е задължително само в леглото).
Много двойки имат следния изграден стереотип: ако са настроени за секс, вечерта завършва с полов акт, ако не - партньорите дори не се докосват един друг. Изследванията показват, че двойките, в които докосването не означава само и непременно желание за секс, усещат по-тясна връзка помежду си. Лекото докосване, бързата целувка, масажът дава возможност на партньора да почувства, че е приятен, че с нещо ви привлича, дори днес да сте твърде изморени за секс.

3. Нека сдобряванията завършват със секс.
Ако след най-яростната кавга, се сдобрите и правите секс, то това е равнозначно на признание в любов. Може и да не сте съгласни един с друг, но сте заедно, а това означава, че можете да преодолеете всякакви трудности.

4. Не използвайте секса като форма за наказание.
Ако отказвате да правите секс с партньора си, когато сте недоволни, обидени или сърдити, това постепенно ще превърне семейния ви живот в кошмар. Вместо висша степен на близост - физическа и духовна - сексът се превръща в оръжие, а самият брак - в борба за лидерство. Ако не сте съгласни с другия, поговорете с него откровено и отстоявайте своето мнение. Не отблъсквайте партньора си, ако разногласията не са толкова големи и все още има възможност да бъдете заедно.

5. Не мислете, че всички е като на кино.
Горящи свещи, под, обсипан с розови листенца, белоснежно копренено спално бельо, идеални тела и ... едновременен оргазъм... Всичко това е прекрасно, но рядко се случва в реалния живот. Особено ако имате две деца, куче, напрегната работа и системно не си доспивате.

Статистиката показва, че дори в семейните двойки, които смятат брака си за щастлив, съотношението между успешен и неуспешен секс е 50/50. Понякога всичко става много бързо, понякога някой ви пречи, понякога въобще няма оргазъм. Бъдете мъдри и широко скроени - това не означава, че нещо във вашите отношения не е наред.

6. Постарайте се да изненадвате партньора си.
Знаете, че всеки път не можете да бъдете удивителни и неповторими, но от време на време задължително трябва да се случва нещо сексуално-неповторимо. Между въображението и либидото има тясна връзка. Ако усещането за нещо ново и необичайно започне да се притъпява, желанието отслабва. Измисляйте нови любовни срещи, поднасяйте изненади - не позволявайте да изчезне усещането за нещо ново и необичайно! А това зависи само от вашата фантазия.

7. Флиртувайте.
Най-големият проблем на двойките, които са заедно от дълго време, е, че когато свикнат един с друг, партньорите престават да флиртуват. На тях им се струва, че половинката е завоювана и вече могат да се успокоят. Всъщност, всеки иска да остане желан за любимия. Така че - флиртувайте един с друг. Обличайте специални дрехи, съблазнявайте, показвайте своите таланти и способности. И още: смейте се шегувайте се. С кого другиго можете да се държите като дете, ако не с най-близкия ви човек!?

8. Гледайте се в очите.
Задължително се гледайте в очите по време на оргазъм. В този момент човек е най-открит и уязвим. Ако в този миг гледате гледате в очите на любимия, това също е равностойно на признание в любов.

9. Забравете за мръсните съдове.
Най-трудното е да превключим от рутинните проблеми към страстта и романтиката. Има дни, в които дори в момента на оргазъм човек мисли за нещо важно в работата или за неизпраните дрехи. Всичко това убива удоволствието. Забравете поне временно за проблемите. Ако се занимавате със секс с любимия човек, забравете за всичко останало. За него ще има време да помислите и утре.

10. Опитайте бърз секс.
Бързият и страстен секс понякога е по-приятен от продължителния. Особено ако сте изморени и искате да спите. Не се притеснявайте да говорите за своите желания и не попадайте под властта на стререотипите. Чели сте, че на жената е необходимо продължително нежно ухажване? Че бързият секс не носи такова удоволствие, както бавният? Забравете тези "златни правила". Правете това, което ви се харесва и така, както ви се иска.

Тя.bg