Макар да не е популярна практика на Запад и за нас, азиатците консумират и кората на банана – не в суров вид, а преминала през топлинна обработка.

Бананът съдържа витамините B6 и B12, магнезий, калий, има и протеини и фибри, но кората му е много по-богата на калий и разтворими фибри. В нея се намират и допълнителни хранителни вещества като триптофан, който повишава нивата на серотонина в организма, а това се отразява благоприятно на настроението. Обвивката на плода съдържа още и лутеин – мощен антиоксидант, който защитава очите от свободните радикали. Доказано е, че лутеинът намалява риска от развитие на катаракта и макулна дегенерация.

В азиатските страни банановата кора се готви заедно с месестата част или се пържи отделно. Изключително важно е обаче кората да се почисти добре преди консумация, тъй като плодовете може да са излагани на различни химикали, предупреждава puls.bg

Месестата част на банана е източник на различни хранителни вещества, но най-вече на въглехидрати. Захарта, която се съдържа в банана, е най-много, когато кората му придобие тъмен цвят. Това е признак, че нишестето се е превърнало във фруктоза, захароза, глюкоза.