В самия край на миналата седмица NASA съобщи, че възнамерява да отвори вратите на Международната космическа станция (МКС) за посетители, които имат достатъчно пари и смелост да напуснат Земята.

Космическата агенция обяви, че посетителите ще могат да прекарат до 30 дни на борда на МКС, а тарифата за подобно удоволствие ще е 35 000 долара на денонощие.

Тази сума ще покрива всички разходи на NASA за животоподдържащите системи, комуникации и храна, необходими за безпроблемния престой на още един астронавт.

Снимка 427921

Източник: iStock

Посетителите дори ще могат да се възползват от интернет връзка, която ще им струва по 50 долара за всеки гигабайт трафик.

Решението на NASA е първата стъпка от превръщането на МКС в своеобразен бизнес. Предвижда се космическата агенция да позволи на частни компании от рода на SpaceX и Blue Origin да ползват станцията за собствени научноизследователски и други цели.

Причината за тези развития се крие във факта, че NASA изпитва финансови затруднения с поддръжката на МКС и паралелното развитие на нови проекти, като установяване на база на Луната например, пише Business Insider.

NASA, едно изследване на космическата агенция и защо ще ни платят, за да лежим

Защо NASA ще ни плати, за да си лежим

Не всичко е такова, каквото изглежда

Самата станция струва около 100 милиарда долара, а поддръжката й източва около 4 милиарда долара от бюджета на NASA всяка година.

Преди време дори се говореше, че МКС ще бъде свалена през 2025 г., но сега изглежда, че тази идея вече не е на дневен ред.

Международната космическа станция стана на 20 години - каква е равносметката

Международната космическа станция стана на 20 години - каква е равносметката

Човешкият прогрес в близкия космос до момента