Широко разпространеното схващане, че всеки от нас казва поне по една или две лъжи на ден, не е вярно. Оказва се, че около 40% от всички лъжи се изричат от малка група хора, които можем да наречем професионални лъжци. А тези, които страдат най-много от това, са техните най-близки хора.

Това е установило проучване на изследователи от Университета на Портсмут. Те разбрали, че лъжците умело си служат с думите и преплитат лъжа с истина в истории, които звучат толкова обикновено, че никой не би заподозрял измамата.

Учените открили и връзка между умелостта на лъжеца и неговия пол - мъжете били два пъти по-склонни да смятат себе си за професионални лъжци, на които винаги им се разминава, отколкото жените. Те предпочитали да лъжат очи в очи, а не толкова по телефона или в чата и социалните мрежи. 

Снимка 459935

Източник: iStock

Ръководителят на проучването, д-р Бриана Веригин, казва, че всъщност не сме толкова добри в разпознаването на лъжата, колкото си мислим, и че шансът да се усетим е 50:50.

Добрите лъжци винаги се придържат към правдоподобни истории, като целенасочено спестяват част от информацията и колкото по-добре си мислят, че се справят с това занимание, толкова по-често го правят.

Най-честите лъжи са "белите лъжи", след тях са преувеличенията, прикриването на информация, смесването на истина и лъжа и измислиците. Те са насочени към семейството, приятелите и колегите, докато най-рядко някой си позволява да лъже работодателя си или друго лице, което има власт.