В момента на планетата ни щъкат около 23 милиарда индустриално отглеждани кокошки, известни още като бройлери. Това е и най-многобройният птичи вид на земята, който има 40 пъти повече представители от врабчетата например.

Ние правим каквото можем, за да редуцираме бройката им - като изяждаме по 65 милиарда от тях на година, но фермите продължават да бълват с още по-големи темпове. 

Снимка 395440

Източник: iStock

Доклад, публикуван в журнала Royal Society, съобщава, че в някои части на света останките от тези животни ще се превърнат в цял нов геоложки слой. Редом с пластмасови бутилки и сламки, поколенията на бъдещето ще разкопават умопомрачителни количества фосили и части от пилета. Каква космическа карикатура сме само, а? 

Докладът казва, че бъдещите археолози ще са в шок, когато изследват бактериалното разнообразие в пилешките останки. Освен огромните количества антибиотици, учените ще откриват и останки от пилета в... пилетата.

Снимка 395441

Източник: iStock

Изследването сочи, че биологичните отпадъци от кланиците за пилета са добре дошъл безплатен фураж за фермерите, с който се изхранват подрастващите птици. 

За капак на всичко, оборудването и породите бройлери, които се ползват за индустриален месодобив, идват от три основни компании-монополисти в бранша.

KFC за обяд?