Във връзка с нови полети на компанията EasyJet, в които е включен и град София, журналистът Робърт Нърдън от "Дейли Телеграф" описва столицата ни, изтъквайки поне 10 причини за които си струва да се посети.

Въпреки че ни предупреждава да не очакваме нещо като Краков или Талин, той отбелязва, че София има своята собствена привлекателност.

Какво интересно има в София през очите на един англичанин? Почти нищо, което да не сме чували вече.

Не особено изненадващо, първата причина, която вестникът изтъква е храмът "Свети Александър Невски" посочвайки забележителната му архитектура и важността му за източното православие.

След това са топлите минералните извори - 45те чешми срещу Централната баня, явно са оставили трайни впечатления у британския журналист, описващ картина на център, задръстен през уикендите от хора, идващи да си налеят безплатна вода и да пообменят клюки, люпейки семки...

Изненадващо на трето място идва състоящият се от 4 реставрирани възрожденски къщи ресторант "Хаджидрагановите къщи" и предлаганата там "Салата за герои" според англичанина, или "юнашка салата" по нашенски. Явно мястото е видяно като най-изтъкнат представител на родната кухня.

Няма начин да бъде забравено и виното ни. Британецът, научил, че Чърчил е имал бутилки мелнишко вино в избата си, явно е решил сам да добие практически опит в тази област и описва различните ни сортове - Мелнишко, Гъмза и Мавруд, изказвайки съжаление, че българското вино остава така подценявано от света.

Не са пропуснати и турнирите по шах в градинката пред Народния театър. Впечатление на чужденеца правят както високата скорост с която се развиват партиите, така и тълпите които наблюдават състезанията между които има дори депутати от Парламента, които идват да погледат в почивката между заседанията.

Забележителните стенописи в Боянската църква, предхождат по време тези на Джото и карат журналистът да спекулира, че може би ренесансът е възникнал на Балканите, а не в Италия.

Близостта на Витоша до центъра на града и евтините пособия за планински туризъм са другата очаквана забележителност с която столицата ни може да привлече чуждестранни туристи.

Женският пазар, място от което доста софиянци се срамуват, е една от екзотичните особености на София в английските очи, видели с учудване как на едно място се продават едновременно плодове, мед, троянски глинени съдове, дрехи и музикални инструменти. Специална препоръка е направена за родната баничка, струваща по-малко от лира.

При визитата си тук Нърдън явно е отседнал в Шератон и е намерил гледката си през прозореца за твърде символична. В район от няколко километра могат да бъдат джамия, синагога, църква, католическа катедрала и... партийния дом. Всяка от тези сгради е разпозната като символ на момент или период от българската история. Не е пропуснат и неприятният мит, че сме кандидатствали за 16та съветска република.

Финалът на целия пътепис-реклама е проява на типичното британско чувство за хумор: напомняйки малко ненужно историята с Георги Марков и убийството му в Лондон с отровен чадър, авторът с учудване описва многобройните масички, предлагащи чадъри със съмнително качество за по няколко пенса през сезона на дъждовете - есента.