"Вещиците" (The Witches) определено не намери най-подходящия момент да тръгне по кината, защото пандемията несъмнено е намалила хората, които въобще са си помислили да отидат на кино.

The Witches, Робърт Земекис, Ан Хатауей, HBO Max и пускането на филма в стрийминг платформата

Дори вещиците пропускат кината

Пореден филм, който се ориентира към стрийминг

Освен това, филмът с Ан Хатауей беше нападнат от хора с физически увреждания. Причината е, че във филма на героинята на Хатауей, както и на останалите вещици, им липсват пръсти на двете ръце.

Те има по три вместо по пет пръста, което е засегнало хората с увреждания. Според тях, подобни изображения са обидни, защото правят препратка към рядкото генетично заболяване ектродактилия, при което липсват пръсти на крайниците.

Според Deadline, основният проблем е, че по този начин се дава грешна представа за хората с подобни физически увреждания. Шанън Кросленд, която е адвокат на хора с увреждания, се чуди дали искаме бъдещите поколения да мислят хората с по-малко пръсти за вещици.

Това накара Warner Bros. да се извини и да признае, че при адаптирането на романа на Роалд Дал са направени промени във визията на вещиците, но това не е било с цел някой да бъде обиден или засегнат.

В оригинала на Дал вещиците са описани с квадратни крака без пръсти и с остри животински нокти.