"Тъмните му материи" е третият възможен "прочит" на първата част от едноименната трилогията на Филип Пулман. Вторият беше игралният филм "Златният компас" (2007 г.), а първият, разбира се, е самият извор, от който въображението ни създава свое виждане - книга първа "Златният компас: Северно сияние".

Във филма (плод на въображението на режисьора Крис Вайц) големите имена бяха тези на Никол Кидмън и Даниел Крейг. На тях се падна и задачата да пресъздадат образите на два от основните герои - Мариса Колтър и Лорд Азриел. И двамата се справиха чудесно, нищо че екранизация на втората и третата част от трилогията на Пулман не последва.

Явно HBO са на мнение, че в историята на Лира има хляб, защото направиха сериал. Кръстиха го "Тъмните му материи", което за втори път (напълно неразбираемо за нас) е отказ от оригиналното заглавие на първата книга на Пулман.

Без значение дали си дава сметка, или не, HBO се изправя пред истинско предизвикателство - да се пребори за одобрението на тези, които са чели книгата, на тези, които са гледали игралния филм, и на тези, които са направили и двете.

Осемте епизода на "Тъмните му материи" ще ни пренесат в един магичен свят, в който хората имат своите демони. Не, не в смисъла на "малки дяволчета". Демоните на Пулман са разумни същества - те могат да говорят, приемат формата на животни, следват човека си неотлъчно и не могат да се отделят на прекалено голямо разстояние.

Животното, в което се материализира демонът, съвсем не е случайно. То отразява личността на човека, с което и ни улеснява да разберем какъв е характерът му. В повечето случаи демонът и човекът са от противоположни полове, но има и изключения. За абсолютна липса на морал пък се смята човек да докосне чужд демон.

Ето в такъв магичен свят живее и малката Лира (Дафне Кийн) - сираче (или поне така ѝ е казано), което израства в Оксфорд. Умна и много любознателна, Лира има и един малък детски недостатък - не я свърта на едно място. И, разбира се, много я бива в пакостите.

Демонът на Лира се казва Панталеймон и през по-голямата част от времето приема формата на хермелин, но в различните ситуации може да се превръща и в молец или дива котка.

Снимка 451976

Източник: HBO

Мечтата на Лира е да отиде на Северния полюс при чичо си - лорд Азриел (Джеймс Макавой). Там той провежда научни изследвания, които могат да променят света завинаги.

Точно от неговото прибиране в Оксфорд от полярната експедиция започва и историята на сериала. Защото там лорд Азриел е открил нещо, което определени хора искат да остане в тайна. И има доказателства. А на всичкото отгоре най-добрият приятел на Лира - Роджър, изчезва наред с още много деца на неговата възраст.

Лира, разбира се, не може да остави нещата така и тръгва на опасно пътешествие, за да открие приятеля си.

Нов епизод на "Тъмните му материи" ще бъде наличен всеки понеделник в HBO GO

Нов епизод на "Тъмните му материи" ще бъде излъчван всеки вторник от 21 ч. по HBO