Когато един 60-годишен италианец отива да разгледа изложбата на Аниш Капур в музея Serralves в Порто, Португалия, едва ли подозира какво ще му се случи. А именно - ще пропадне в един от експонатите. Descent into Limbo е статуя, която представлява куб от бетон, в чийто център има дупка, дълбока 2.5 метра. Точно в нея се озовал посетителят на музея.

A post shared by Anish Kapoor (@dirty_corner) on

Не е ясно как точно се е случило падането - дупката е заобиколена от предупредителни знаци, а служителите на музея зорко пазят експонатите си. Явно обаче не са толкова внимателни към 60-годишни италианци. На човекът му няма нищо и вече вероятно гледа с насмешка на случилото се. Скулпторът обаче трябва да се замисли за ефектите от творчеството си.

Blackest. Material. Ever. #insiderinsiderinventions

A post shared by INVENTIONS INSIDER (@thisisinsiderinventions) on

През 2016 г. Капур успя да запази правата над "вантачерното" - най-черното черно на света. Цветът е разработен от британската компания NanoSystem за научни и военни цели - той поглъща 99.6 % от светлината. Капур обаче го използва в творчеството си и в конкретната творба Descent into Limbo, създала проблеми на музея в Порто и на един италианец.