2018 г. е вече зад гърба ни, но все още е време за класации и равносметки. Една от тях идва от сайта за онлайн търговия Amazon. На база на информация за продажбите става ясно кой е най-купуваният роман за последните 12 месеца.

И победителят е... "Играч първи, приготви се". Това е дебютната книга на Ърнест Клайн, която излезе на книжния пазар през 2017 г. А интересът към произведението скочи драстично благодарение на филмовата екранизация с режисьор Стивън Спилбърг. Това доведе до публикуването и на ново издание.

Снимка 398130

Източник: Facebook / Ready Player One Movie

Фантастичният сюжет от бъдещето оживя на големия екран през пролетта на миналата година, а книгата бе продадена в милиони копия по целия свят и остави зад себе си автори като Стивън Кинг.

"Играч първи, приготви се" с впечатляващ дебют

"Играч първи, приготви се" с впечатляващ дебют

Но остава в сянката на "Черната пантера"

На второ място в класацията за най-продавани романи в Amazon за 2018 г. е "Малки пожари навсякъде" на Селесте Инг, на трето - "Жената на прозореца" от Ей Джей Фин. Четвърта е книгата на Бил Клинтън и Джеймс Патерсън "Къде е президентът", а челната петица се завършва от едно вече превърнало се в класика заглавие - "Хари Потър и философският камък".