Дали сър Артър Конан Дойл някога си е представял, че най-известният образ, създаван от него - този на Шерлок Холмс, ще е причина за спорове и дори съдебни дела? Едва ли. Създателите на Enola Holmes - скорошния хит на Netflix, също не са очаквали да бъдат съдени.

Снимка 493624

Източник: Instagram / enolasource

Но това се случва - наследниците на Конан Дойл още през юни тази година внесоха иск срещу Netflix, Legendary Pictures, и авторката на историите The Enola Holmes Mysteries - Нанси Спрингър. Обвинението е, че са ползвали черти от характера на Шерлок Холмс, които се разкриват едва в късните произведения на Конан Дойл, които все още са обект на авторско право.

Междувременно повече от 50 от по-ранните творби за известния детектив могат да се използват свободно, което означава, че всеки има възможността да представи своята трактовка на историите за Холмс.

Шерлок Холмс според Гай Ричи

Източник: Instagram / robertdowney.ig

Шерлок Холмс според Гай Ричи

Според наследниците, във филма Enola Holmes Шерлок, който е брат на главната героиня, е изобразен като "по-емоционален, по-съчувстващ и с по-голямо уважение към жените" - черти, които не присъстват в ранните свободни от авторски права творби.

"Законът за авторското право не позволява собственост над общи концепции като топлота, любезност, съчувствие и уважение", казват адвокатите на Netflix Davis Wright Tremaine пред The Hollywood Reporter.