Бил Гейтс определено е човек, който е достоен както за следване, така и за подражаване. Разбира се, оставяме настрана милиардите, които притежава, защото този път отново ще стане въпрос за достойната му за уважение страст към книгите.

Бил Гейтс и въпросите, с които измерва успеха си през годината

Въпросите, с които Бил Гейтс измерва успеха си

Някои неща не можем да ги купим с пари

Всяка година Гейтс използва блога си, за да сподели с всички кои книги препоръчва да прочетем през лятото. И понеже последното чука на вратата, основателят на Microsoft бърза със списъка.

Заглавията са цели пет, защото неговата философия е проста: "Когато съм на почивка, предпочитам да имам повече книги за четене."

Upheaval на Джаред Даймънд

Бил Гейтс е голям фен на Джаред Даймънд и на всичките му книги. Upheaval не прави изключение, защото в нея авторът разнищва как различните общества реагират по време на криза. За целта той е взел под внимание различни случаи от историята, които е изучил и изследвал в дълбочина.

Може да ни се струва малко депресиращо, но всъщност Гейтс твърди, че книгата е доста позитивна и ще ни помогне когато самите ние трябва да разрешаваме някакви проблеми.

Nine Pints на Роуз Джордж

Снимка 425632

Източник: Twitter / Bill Gates

За това заглавие милиардерът започва с уточнението, че ако ни прилошава от кръв, е по-добре да не се пробваме с него. Той обаче я препоръчва, защото обича книги, които влизат в същината на темата, която разискват, а не се плъзват по нея.

Темата Nine Pints е кръвта и колко много и същевременно - малко, знаем за нея. Заглавието не е случайно, защото девет пинта (пет литра) е количеството кръв, което има в тялото на един средностатистически човек.

"Един аристократ в Москва" на Еймър Тауълс

По заглавието не е трудно да се досетим, че действието ще се развива в Русия. Бил Гейтс обаче е голям фен на руската литература и дори отбелязва, че е прочел всяко едно произведение на Достоевски.

Колкото до "Един аристократ в Москва", той препоръчва книгата, защото смята, че е увлекателна история, която се върти около съдбата на един граф, който не бива да напуска хотела си, ако не иска да бъде разстрелян.

Presidents of War на Майкъл Бешлос

Снимка 425631

Източник: Twitter / Bill Gates

Основната причина да видим тази книга в списъка на Бил Гейтс е, че той се вълнува от всичко свързано с войната във Виетнам.

От Presidents of War милиардерът е научил много неща както за военните сблъсъци в азиатската страна, така и за още осем международни конфликта, в които САЩ взима участие между XIX в. и 1970 г.

The Future of Capitalism на Пол Колиер

Според Гейтс, последната книга на Колиер предлага един провокативен поглед над тема, която вълнува много хора в днешно време - капитализмът и неговото бъдеще.

Бил Гейтс и книгите, които са го впечатлили през 2018 г.

Кои книги впечатлиха Бил Гейтс през 2018 г.

Магнатът обича да чете, а ние да слушаме съветите му

Бил Гейтс прави уговорката, че не е напълно съгласен с автора относно някой решения, които книгата предлага, но смята, че анализът му си струва.