Вслушването в мнението на по-възрастните и по-успелите от нас винаги ни се е струвало като една от важните стъпки към нашия личен успех. 

Именно това е една от причините да харесваме Бил Гейтс, който винаги се е стремял да дава на света от мъдростта си, натрупана през над 60-те му години живот.

Наскоро милиардерът публикува в блог си GatesNotes пост, озаглавен "Какво научих от работата си през тази година?", от който можем не само да почерпим мъдрост, но и да разберем, че урокът на живота продължава вечно, дори и след успехите и натрупаните милиарди.

В поста си Гейтс прави паралел между въпросите, с които е оценявал успеха си, когато е бил на 20 години, и тези, с които измерва постиженията си днес.

"Тогава себеоценката ми в края на годината зависеше от отговора на въпроса дали софтуера на Microsoft е спомогнал за развитието на персоналните компютри", споделя Бил Гейтс.

"Днес все още правя равносметка на работата си, но си задавам и цял куп други въпроси. Отделих ли достатъчно време на семейството си? Научих ли достатъчно нови неща? Развих ли нови приятелства и задълбочих ли настоящите си такива?", пише съоснователя на Microsoft в блога си.

Бил Гейтс и книгите, които са го впечатлили през 2018 г.

Кои книги впечатлиха Бил Гейтс през 2018 г.

Магнатът обича да чете, а ние да слушаме съветите му

"Тези въпроси щяха да ми се струват смехотворни, когато бях на 25, но с възрастта те стават все по-стойностни", добавя той. 

Като обобщение милиардерът разкрива най-добрия барометър за успеха си, който е научил от Уорън Бъфет, и се състои в простичкия въпрос: "Обичат ли ме хората, за които най-много ме е грижа?"

Бил Гейтс и "Силициевата долина" - защо магнатът препоръчва да гледаме сериала

Сериалът, който Бил Гейтс препоръчва да гледаме

Силициевата долина има своите тайни

Откровенията на Гейтс ни убеждават за пореден път, че парите, славата и огромните признания не означават много, ако не сме в мир и любов с хората, които са най-близо до нас.