Едно от любимите неща на Бил Гейтс е да раздава съвети - за филми, за сериали и за книги, разбира се. Не знаем откъде намира време да прави толкова много неща, но определено искаме да станем като него, когато пораснем. 

Бил Гейтс и ежегодният му списък с книги

Какво ще чете Бил Гейтс това лято

Пет книги с препоръка

И понеже 2018 г. почти се изниза съоснователят на Microsoft реши да тегли чертата и да ни каже кои са петте книги, които са го впечатлили най-много през годината. Всичко това се случва в блога на Гейтс, а има и един много симпатичен клип в YouTube, който ни стопли сърцата. Него обаче - накрая. 

Бил Гейтс смята, че книгата е перфектен подарък за Коледа за всички четящи. Твърди също, че в списъка му има за всекиго по нещо. Нека видим: 

"Educated" на Tara Westover

Книгата разказва за момиче, което до 17-ата си година не е ходило нито на училище, нито на лекар. Случило се е така, защото семейството ѝ са мормони. Животът ѝ обаче се променя, тя започва да учи и дори завършва университет. В момента има докторска степен от Кеймбридж. А въпросното момиче е самата авторка на "Educated" - Тара Уестоувър. 

Бил Гейтс никога не е мислил, че подобна история може толкова много да го докосне, но точно това се е случило. Съпругата му Мелинда също се е оказала голям почитател на книгата.

"Army of None" на Paul Scharre

Тук се поставя въпросът, който измъчва човечеството, а и ще продължи да го прави: Трябва ли да възлагаме съдбата си на машините и изкуствения интелект? 

Бил Гейтс споделя, че първият му опит да се образова по темата с автономните оръжия е бил пълен провал. Но тогава е попаднал на "Army of None" и тя е запълнила една огромна празнина у него. А това до голяма степен е така, защото авторът ѝ е бивш рейнджър от американската армия, служил в Ирак и Афганистан. 

Как Бил Гейтс чете книги

Как Бил Гейтс чете книги

Съвети от един от най-богатите хора в света

Според магната, книгата ще ни даде основа, на която да стъпим, за да се включим адекватно в дебатите за изкуствения интелект, автономните оръжия и нуждата от тях. 

"Bad Blood" на John Carreyrou

Третата книга в списъка е препоръчвана на Бил Гейтс от много негови приятели. "Bad Blood" разказва за възхода и падението на "Теранос", компанията която нашумя преди няколко години със скандалите около иновативните технологии, които използва за кръвни изследвания. И по-точно, фалшифицирането им. 

За Гейтс историята е била по-шантава, отколкото си е мислел, но книгата не му е дала мира от първата до последната страница, и в нея има наистина всичко. 

"21 Lessons for the 21st Century" на Yuval Noah Harari 

Предпоследното заглавие е от един от любимите автори на Бил Гейтс. Самият той признава, че е голям почитател на всичките му книги, и тази не прави изключение. 

"21 Lessons for the 21st Century" не е книга за миналото или за бъдещето, а за настоящето. Магнатът смята, че ако 2018 г. ни е оставила зашеметени от случващото се по света, то книгата предлага полезна рамка, чрез която да обработим случващото се и да помислим за предизвикателствата, пред които сме изправени.

"The Headspace Guide to Meditation and Mindfulness" на Andy Puddicombe

Петата и последна книга е малко по-различна от останалите. Тя е за силата на медитацията. Сам Гейтс признава, че на младини би се усмихнал, ако някой му сложи в ръцете подобна тематика. Днес обаче, заедно със съпругата му, са открили ползите от медитирането. 

Бил Гейтс и "Силициевата долина" - защо магнатът препоръчва да гледаме сериала

Сериалът, който Бил Гейтс препоръчва да гледаме

Силициевата долина има своите тайни

Авторът на "The Headspace Guide to Meditation and Mindfulness" стои и зад набиращото все по-голяма популярност приложение за медитация - Headspace: Meditation & Mindfulness. Бил Гейтс е на мнение, че ако се замисляме относно медитацията и ползите от нея, книгата е идеално въведение.