Необходими са само няколко секунди, за да си създадем мнение за човека срещу нас. Това показва проучване, проведено от университета „Принстън" в САЩ.

Първоначалните впечатления се изграждат изключително бързо и само след дълъг период на опознаване може да се променят. Хората правят преценка за привлекателния външен вид, доверието, интелекта и поведението само след поглед към лицето в рамките на няколко секунди до минута.

Изследването показва още, че „втори поглед" или по-внимателно вглеждане в събеседника, по-често затвърждават първоначалното впечатление, отколкото да го коригират.

Въпреки че изражението на лицето не е абсолютно отражение на характера и качествата, все пак свикваме да преценяваме хората около себе си с мярката на първото впечатление от външния вид. Според резултата сме склонни да ориентираме и отношението си към човека и към това какво казва, как се държи, какво мисли. Така например ако на пръв поглед някой ни се е сторил агресивен, винаги ще имаме едно „на ум" да не влизаме дори в словесен конфликт с въпросната личност. Обратното ако той е привлекателен, почти сигурно е, че ще му дадем доверие „на кредит".

Човек се чувства инстинктивно привлечен от хората с добър, интересен, външен вид, както и отблъснат от хора, които не се интересуват от това как изглеждат. Доколко това е предразсъдък е спорно. За повечето хора как се представяш пред околните, наистина е от значение. На хора, които се грижат за себе си, се приписват качества като грижовни и към другите, интелигентни, успешни в професионално отношение. В сравнение, хора, които не съобразяват външния си вид със средата, в която се намират, биват „отлъчвани" от групата дори само на подсъзнателно ниво.

В заключение,  дори външният вид да е понякога лъжовен, вниманието неизменно е насочено към него. А втори шанс да направиш добро първо впечатление може и да няма.

 

Материалът е предоставен със съдействието на социалния клуб за необвързани