Наоми Кемпбъл е родена в южен Лондон през 1970-та година. Моден скаут я открива съвсем случайно в Ковънт Гардън, когато едва 15-годишна, тя съвсем безгрижно се прибира от училище.

Няколко месеца по-късно първата й модна сесия се появява на страниците на британския Elle и на малката Наоми й се налага да порасне много бързо, защото още през същата година е избрана за модел на годината и ангажиментите заваляват като из ведро.

Бяхме ангажирали друг модел за снимките, но в последния момент момичето отказа сесията и от агенцията изпратиха Наоми, спомня си Сали Брамптън, редактор на списанието по това време. Всичко, с което разполагаше, бяха две полароидни снимки и божествената си усмивка.

Именно тази неустоима усмивка прави Наоми Кемпбъл толкова популярна. Още с първите си появи на подиума тя пленява публиката с присъствие, което никоя от колежките й не може да предложи.

Но отвъд усмивката, легендарният темперамент на Наоми е този, който често й осигурява място на челните страници на вестници и списания. Изглежда, че през последните години способността й да разбунва духовете се проявява много по-често и отчетливо не на подиумите и в рекламните кампании за шест цифрени суми, които предвожда, а някак така... между другото.

Забележителният й навик винаги да закъснява за ангажиментите си, както и склонността й да хвърля клетъчни телефони в различни посоки (най-често по посока на подчинени си), нерядко й навличат неприятности. Наскоро Наоми се размина само с пет дни общественополезен труд, наложени й от манхатънски съд заради поредното и "мобилно" нападение срещу, вече бившата домашна помощница от чилийски произход, Ана Скалвино.

Естествено, гледката на бляскав топ модел, миещ улици в пиковите часове, подейства като енергийна инжекция за таблоидите по целия свят. Още не е ясно доколко това ще се отрази на кариерата на Наоми. Като стана въпрос за инжекции и енергия, зависимостта към различни субстанции също е често свързвана с името на черната дива, макар тя да твърди, че се лекува и че е чиста "от години".

Именно Наоми беше и първата знаменитост, която заяви публично намерението си да отстоява недосегаемостта на своя личен живот. Защото обича свободата. А това, че обича свободата, я прави толкова специална – на подиума и извън него.

Макар да е сред най-успешните и реализирани модели на два века на миналия и този век, е факт, че тя е украсявала кориците на далеч по-малко списания от другата жива икона на съвременната мода – Кейт Мос.

"Да бъдеш чернокож е трудно", твърди редакторът в американския Vogue Андре Леон Тейли. "За много хора тя представлява истинска история на успеха. Тя е постигнала в модата това, което направи Опра Уинфри в телевизията, за да се превърне в модел за подражание на всички тъмнокожи момичета. Това носи страшно много отговорности..."

"Аз съм черна жена, а черните жени, както всички знаем, не получават толкова много възможности, колкото белите", казва Наоми. И работи много, за да промени тази действителност. Активността и по благотворителни кампании е пословична – от Южна Африка до Бразилия, Наоми Кемпбъл е спечелила толкова пари за чернокожите деца в неравностойно положение по света, че си е извоювала VIP място в сърцето дори на Нелсън Мандела.

Тя е звезда и прави всичко по звездния начин. И най-важното – няма никаква опасност да загуби неизчерпаемата си енергия и хъс, просто защото такава е природата й...


Личен живот:

Чернокожата перла никога не е крила страстта си към богатите и известните мъже. Връзките й с актьора Робърт де Ниро и шефа на тима от Формула 1 - Флавио Бриаторе вече са пословични. Наскоро Наоми успя да шокира и с изказване, че "мъжът, с който би искала да има връзка" е "сексапилният" Уго Чавес.